29. March, 2017

ANA GRADIŠNIK Z DVEMA MEDALJAMA NA EVROPSKEM PRVENSTVU 2017

ANA GRADIŠNIK Z DVEMA MEDALJAMA NA EVROPSKEM PRVENSTVU 2017

Evropsko prvenstvo 2017 (Albufeira, 18.–28. 3. 2017):

Ana Gradišnik, desetka, 2. mesto
Ana Gradišnik, devetka, 3. mesto

* * *

'Po jutru se dan pozna' je pregovor, ki nedvomno ne drži za letošnje evropsko prvenstvo, ki se je zaključilo v torek 28. marca z izjemnim dosežkom naše edine reprezentantke Ane Gradišnik (BK Gomes), ki je zadnji dan enega izmed najtežjih tekmovanj na planetu poskrbela še za drugo kolajno na prvenstvu stare celine. Zadnji dogodek dogodka pod okriljem EPBF je običajno pripadel turnirju v disciplini ameriške devetke, kjer smo navijači lahko aplavdirali predstavi naše najboljše predstavnice nežnejšega spola, ki si je po vrsti težkih obračunov priborila bron v disciplini z največjo in najtežjo konkurenco.

Kot smo že omenili, se je 18. 3. vse skupaj začelo z nam najbolj enigmatsko disciplino: straight-poolom. Dejstvo, da ga na domačih tleh igramo občutno premalo je terjalo svoj davek in Ana se je morala od turnirja posloviti že po prvih dveh dvobojih, kjer je tesno klonila najprej proti večni tihi favoritki, Belorusinji Marharyti Fefilavi (75:63) in potem še Čehinji Veroniki Hubrtovi; a že naslednja diciplina je pometla z vsemi dvomi o izvrstni pripravljenosti slovenske biljardistke.

V desetki nas je že takoj na začetku čakalo prijetno presenečenje. Po uvodni zmagi v prvem krogu (Yini Gaspar, 6:4) je Ano čakala branilka naslova, severna soseda Jasmin Ouschan, ki v zadnji partiji obračuna ni uspela upravičiti statusa favorita in se je morala posloviti v repasaž z rezultatom 6:5. Ano je nato čakala serija težkih nasprotnic, s katerimi je suvereno opravila vse do finala (Louise Furberg, Švedska, 6:3; Vania Franco, Portugalska, 6:4; Eylul Kibaroglu, Turčija, 7:4 in Oliwia Czuprynska, Poljska, 7:4. Poudarimo, da so tako Furberg kot Kibaroglu in Czuprynska vsaka v svoji disciplini v preteklosti že osvojile naslov evropske prvakinje). V finalu se je naši predstavnici nekoliko zalomilo, medtem ko je nasprotnica, Španka Amalia Matas, odigrala odlično igro in si zasluženo priigrala zlato in naslov, Ani pa prepustila 2. mesto in nepozaben dosežek, prvo srebrno medaljo med članicami na EP.

A uspeh se ni zaključil z desetko. V disciplini mednarodne osmice, ki je sledila, je Ani pred zaporednima porazoma v kvalifikacijah za zaključno skupino, uspelo premagati še dve izjemno nevarni nasprotnici, Nemko Veroniko Ivanovskaio (6:5) in Moniko Zabek iz Poljske (6:4). Šele bivša evropska prvakinja, Ina Kaplan (Nemčija), in Silvia Lopez (Španija) sta jo uspeli zaustaviti na pohodu za novim odličnim rezultatom, obe z nehvaležnim rezultatom 6 proti 5.

In kot rečeno, nas je čakala še zadnja disciplina, devetka, kamor se že tradicionalno prijavi največ igralk. Po zmagi v prvem krogu nad Španko Covadongo Marin (7:3), se je Ani v naslednjem kolu za poraz v desetki oddolžila Ouschanova (7:2) in jo poslala v spodnji del tekmovanja, kar pa naše biljardistke ni ustavilo. Uspela je nanizati vrsto zasluženih zmag in se prebiti vse do polfinala (najprej je opravila s Španko Encarnacion Garcia, 7:4, nato vrnila milo za drago Amalii Matas za finalni dvoboj v desetki, 7:4, nadaljevala pa z bivšo prvakinjo Christine Feldmann iz Švice, 7:4, Marharyto Fefilavo, 7:5, in Kristino Grim iz Nemčije, 8:5). V polfinalu jo je čakala vedno nevarna mladinska prvakinja iz Rusije, Natalia Seroshtan, ki si je v dvoboju priborila zgodnje vodstvo in ga ni izpustila do končnega rezultata 8 proti 5.

Brez dvoma lahko trdimo, da sta dve kolajni na evropskem prvenstvu dosežek, ki ga bo težko ponoviti, a sedaj, ko je led končno prebit, lahko vse bodoče slovenske reprezentance gradijo na Aninem uspehu iz leta 2017. Držimo pesti, da gre za mejnik v slovenskem biljardu, ki bo spodbudil ostale tekmovalce, ki so v preteklosti že pokazali pripravljenost in sposobnost, da posežejo po najvišjih mestih, da nadaljujejo začrtano pot in si izborijo, kar jim pripada.

Galerija



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
840
Svit Pavlinjek
835
Aleksander Raišič
830
Miha Zajc
470
Aleš Pečečnik
465
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije