21. October, 2016

DRUGO DRŽAVNO PRVENSTVO ODIGRANO. ZNANA FINALISTA DEVETKE 2016

Državno prvenstvo v devetki 2016 (Ljubljana, 15. 10. 2016):

Finale, Matjaž Erčulj
Finale, Damjan Kerep
3. mesto, Tomaž Dovgan
3. mesto, Jurij Potočnik
5. mesto, Ana Gradišnik
5. mesto, Matej Dakol
5. mesto, Kristijan Gavez
5. mesto, Miha Žagar

* * *

Preteklo soboto se je v Biljardni Hiši Ljubljana in Biljardnici Kaval odigral skoraj celotno državno prvenstvo v devetki letošnje sezone. Naj še enkrat spomnimo, če je kdo pozabil, da se bodo finala vseh štirih državnih prvenstev odigrala v mesecu decembru, do takrat pa je potrebno izborbati finaliste. V straight-poolu sta to postala Mitja Gradišnik (BK Ilirija) in Matjaž Erčulj (BK Gomes), slednjemu pa se je v finalu devetke pridružil še Damjan Kerep (BK Fit-Fit). V konkurenci 35 igralcev iz 7-ih klubov se je neporažen prebil do samega konca v zaslužen boj za zlato kolajno.

Igra v dveh biljardnicah in posledično z zaključno skupino šestnajstih igralcev običajno postreže s precej zanimivimi pari in napetimi dvoboji že v osmini finala. Tako se je nekaj favoritov moralo zadovoljiti tudi z devetim mestom. Tam so tako pristali: Franci Čučnik, Rado Doroslovac (oba BK Ilirija), Denis Godeša (BK Direkt), Mitja Gradišnik (BK Ilirija), Blaž Kolenc (BK 9-ka), Gabriele Sulič, Klemen Šorak in Miha Šinkovec (vsi trije BK Ilirija).

Kar štiri od že petih B turnirjev sezone sta si razdelila Kristijan Gavez (BK Gomes) in Miha Žagar (BK Direkt). Uspešno leto sta tokrat kronala z uvrstitvama v četrtino finala, kjer sta ju pričakala oba kasnejša finalista. Kerep se je pomeril z Gavezom (8:0) in uspel kaznovati vse napake na verjetno najtežji mizi v državi ta trenutek – zloglasni šestki v BHL. Po drugi strani, ko je publika že pričakovala še en tesen obračun med Erčuljem in enem izmed nosilcev iz B lige (kolo pred tem je v majstorici opravil z Blažem Kolencem), je Žagar razočaral navdušence s predčasnim odhodom s turnirja in predajo četrtfinala.

Prav tako je hitro minil obračun med Tomažem Dovganom in Ano Gradišnik (oba BK Ilirija). Kljub temu, da je Ana v osmini izločila tretjega nosilca lige, Miho Šinkovca, ji podviga ni uspelo ponoviti in Dovgan je suvereno nadvladal s končnim rezultatom 8 proti 2. Še najdaljši in najbolj izenačen dvoboj se je odvil na TV table, kjer sta se pomerila klubska kolega Matej Dakol in Jurij Potočnik (oba BK Kaval Premium). Priča smo bili suverenemu preobratu slednjega, ki je po zaostanku 1:4 začel prevzemati pobudo in z delnim rezultatom 7:1 zaključil z 8:5 za polfinale.

V polfinalu pa je moral podobno zgodbo izkusiti na lastni koži. Potezo za potezo, kuglo za kuglo je kot iz učbenika dominiral proti Matjažu Erčulju in ko se je že zdelo, da je vodstvo 7 proti 3 le še formalnost, ga je napaka stala prevlade z mizo. Matjaž je postajal vse bolj kliničen v zaključevanju iger ter štirim zaporednim rackom dodal še eno točko v odločilki za še eno tesno zmago z 8:7. Na sosednji mizi se Dovgan in Kerep rezultatsko nista oddaljila drug od drugega za več kot 2 piki. Sprva je zadnjemu reprezentantu Ilirije kazalo bolje, a ključni trije racki so prišli, ko je moral po nekaj kvalitetno vnovčenih sejfih predati vodstvo 4:2. Fit-Fitovec nato svojega vodstva do konca dvoboja ni izpustil in se povzpel v prigarano finale z rezultatom 8 proti 6.

Iskrene čestitke vsem najboljšim borcem, z dodatnim aplavzom drugoligašem za navdušujoče rezultate. Brez dvoma bodo tudi ostalim, ki do sedaj niso verjeli vase, dali dodatnega zagona, da posežejo med najboljše. Finale nas torej čaka v začetku decembra, do takrat pa se imata odigrati še dve državni prvenstvi (mednarodna osmica, 19. 11.,  in desetka, 3. 12.), zato pridno za mize in dober trening do prihodnjič.



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
840
Svit Pavlinjek
835
Aleksander Raišič
830
Miha Zajc
470
Aleš Pečečnik
465
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije