22. October, 2017

Državno prvenstvo v znamenju bratov Gradišnik

Državno prvenstvo v znamenju bratov Gradišnik

V soboto, dne 21. 10. 2017, se je v prostorih prenovljene biljardnice Break (Savska cesta 22, Kranj) odvilo člansko državno prvenstvo v disciplini mednarodna osmica.

Tekmovanja se je udeležilo 25 tekmovalcev iz cele Slovenije. V odsotnosti branilca naslova Marka Bakarčiča se je naslova veselil Mitja Gradišnik (BK Direkt), ki je v kvalitetnem finalu premagal mlajšega brata Klemna Gradišnika (BK Premium Kaval).

Seveda pa je bilo potrebno najprej priti do finala. Kot zdaj že običajno je kvalifikacijski del potekal v štirih skupinah, iz katerih sta se v izločilne dvoboje uvrstila po prva dva iz posamične skupine. Tam so jih v osmini finala čakali neposredno uvrščeni - prvih osem glede na ranking lestvico BZS.

Iz skupin so napredovali: Robert Rednak (BK Direkt), Denis Godeša (klub biljardistov Ljubljana), Blaž Kolenc (BK Osmica), Matej Dakol (BK Premium Kaval), Kristijan Hamzovski (BK Gomes), Jožef Gatej (klub biljardistov Ljubljana), Igor Bajsič (klub biljardistov Ljubljana) in Peter Fijavž (BK Gomes).

V kvalifikacijskem delu je še posebej izstopala »skupina smrti«, kjer je žreb spravil skupaj Denisa Godešo, nato povratnika v igro in vedno neugodnega Mateja Dakola (BK Premium Kaval), Miha Žagarja (BK Fit Fit) - prav tako že člana elitne lige BZS, štajersko vijolico Bena Messnerja (BK Gomes) in profesorja igre Kristijana Nikla (klub biljardistov Ljubljana). Da je šlo res za močno skupino priča podatek, da je odločitev o napredovanju padla šele v zadnjem krogu skupine, kjer sta bila od Messnerja in Žagarja uspešnejša Dakol in Godeša.

Prav tako je potrebno izpostaviti odličen nastop s primorske. Naš senior Jožef Gatej se je najprej prebil iz težke skupine v izločilne dvoboje, tam pa za nameček premagal še Petra Fijavža in dosegel odlično 9. mesto.

Osmina finala je potekala brez večjih presenečenj. Vsi višje postavljeni tekmovalci so napredovali naprej, najbolj zanimiva tekma pa se je bila med Dakolom in Godešo, ki je šla vse do majstorice. Tam je več zbranosti pokazal Denis, ki je zmagal 6:5, a v naslednjem kolu izgubil proti Hamzovskem in se tako veselil končnega 5. mesta.

Za »presenečenje« četrtfinala je poskrbel mladi Klemen Gradišnik. Nekoliko nezbrano igro sicer prvo postavljenega Matjaža Erčulja je vsakič ustrezno kaznoval in se na koncu z rezultatom 6:2 veselil velike zmage.

V polfinalu so se tako srečali Mitja Gradišnik (3) in Jure Potočnik (2) ter Klemen Gradišnik (6) in Kristijan Hamzovski (10). Bili sta diametralno nasprotni.

Če je Mitja izkoristil slabšo dnevno formo Potočnika in se dokaj hitro veselil uvrstitve v finale, pa je bila druga tekma vredna dramske uprizoritve.
Hamzovski je ves dan kazal odlično formo in je vse do polfinala rutinirano premagoval svoje nasprotnike. Tudi polfinale je začel udarno – brez zagrešene napake je povedel 1:3. Nekaj težjih trikotnikov je dalo Klemnu možnost, da se vrne v igro. Najprej je izenačil na 3:3, povedel 4:3 in imel lepo priložnost, da povede celo 5:3, a malo treme je botrovalo zgrešeni osmici in Hamzovski je izenačil na 4:4. Sledil je nov preobrat. Hamzovski prestavlja v višjo prestavo in dobi naslednji dve partiji za vodstvo 6:4 in vse je že kazalo, da se bo veselil svojega drugega finala na DP-ih. A biljard se igra do zadnje krogle.

Slab brejk Kristijana in odličen štap Gradišnika v enajsti in dvanajsti igri sta poravnali rezultat na 6:6 in bilo je jasno, da bo odločala majstorica.

Kristijan je razbil, potopil kar tri krogle, a pustil na nožišču mize zelo težko gručo krogel. Ali filigranska pozicijska igra, ali taktična izmenjava? Kristijan se je odločil za čiščenje mize, izgubil pozicijo in mizo prepustil Klemnu. Pod težkim bremenom pritiska se je Klemen zbral, razrešil vse probleme na mizi in potopil še zadnjo osmico za težko prigarano uvrstitev v finale DP.

Potočnik in Hamzovski sta tako zaključila tretja, še posebej slednji pa bi moral na naslednja tekmovanja potovati z še posebej dobrimi občutki.

Tako sta se v finalu prvič sploh pomerila brata Gradišnik. Tekma je bila na najvišji ravni, Klemen pa je naletel na zelo razpoloženega nasprotnika.

Po začetnem bližanju je Klemen optiral za otvoritveni udarec, razbil kvalitetno, a imel veliko smolo, da se je bela povsem skrila za gručo dveh krogel ter mu odvzela možnost nadaljevanja prihoda. Odločil se je za sejf, pustil zelo težko kroglo, ki pa jo Mitja zadel in zaključil partijo za vodstvo 1:0.

Od tega momenta naprej je starejši od Gradišnikov vse svoje brejke zaključil iz »štapa«: torej v enem prihodu na mizo. Klemen se je sicer boril do zadnjega, dobil še tri partije, a če te nasprotnik ne spusti za mizo, je rezultat lahko samo en.

Mitja Gradišnik je osvojil naslov državnega prvaka v mednarodni osmici!

Končni vrstni red:
1. mesto: Mitja Gradišnik (BK Direkt)
2. mesto: Klemen Gradišnik (BK Premium Kaval)
3. mesto: Kristijan Hamzovski (BK Gomes)
3. mesto: Jure Potočnik (BK Direkt)
5. mesto: Denis Godeša (klub biljardistov Ljubljana)
5. mesto: Matjaž Erčulj (BK Gomes)
5. mesto: Blaž Kolenc (BK Osmica)
5. mesto: Jožef Gatej (klub biljardistov Ljubljana)

Iskrene čestitke vsem!

Galerija



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
840
Svit Pavlinjek
835
Aleksander Raišič
830
Miha Zajc
470
Aleš Pečečnik
465
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije