20. August, 2017

V TRETJE GRE RADO!

Letos naš edini reprezentant Rado Doroslovac (43) je tokrat že tretjič nastopal na seniorskem EP in več kot očitno dokazal, da gre v tretje res (R)ado.

Tekmoval je v treh disciplinah (14.1, 10 in 8) in četudi rezultati, po njegovem strogem standardu, niso bili zadovoljivi, je nam laikom vse kazalo, da je letos dobro pripravljen. Najprej zelo solidna uvrstitev med zadnjih 32 v disciplini 14.1, katera res ni paradna igra slovenskega biljarda in kasneje še ena uvrstitev v izločilne dvoboje v disciplini 10-ka: vsakič po seriji težkih prebojev po levi strani (repasaž) tekmovanja, je kazala, da je tokrat zelo dobro pripravljen.

Odločilne so bile psihološke predpriprave na predvečer zadnjega tekmovanja. Malo ventilacije in obilo podpore s strani njegovih navijačev je naredilo odločilno razliko. Rado je osmico odigral tekoče kot žuboreč potoček, prodorno kot orkanski veter in vseskozi s čvrščino diamanta.

Najprej je izločil aktualnega četrtfinalista desetke, silno dobrega Madžara Csaba Nagy-a (7:6). Za nagrado je v naslednjem krogu igral z bošnjaško legendo Dinom Čerimagićem, kateremu je po zelo napetem dvoboju sicer uspelo zmagati (7:5), a več kot očitno je bilo, da je Rado prerojen.

V repasažu se ni oziral nazaj. Tri zaporedne zmage: prva po zaostanku (4:6) nad fincem Toivonen Markku-em (7:6), druga nad turkom Murat-Can Bedir-em (7:2) in tretja nad švedom Alf Toffer-em (7:3) so ga je popeljale v izločilne dvoboje med zadnjih 32.

Tam je zaigral še bolje, še svobodneje. Zmagi nad strašnim Jan Keller-jem iz Danske (7:5) in Dirk Schwedes-em (7:5) - strojem iz Nemčije - sta mu prinesli uvrstitev v četrtfinale EP in za nameček še možnost naskoka na sploh prvo slovensko medaljo iz EP v kategoriji seniorjev.

Njegov nasprotnik je bil francoz Bobee Gregory. Rado je začel fantastično. Drža, hoja, pogled za mizo, vse je kazalo, da "voha kri". In res, briljantna igra ga je popeljala do vodstva 5:1, 6:3 in 7:4. A pot čez ciljno črto je najtežja. Dve neizkoriščeni polpriložnosti sta francoza spravili na 6:7 in vsi doma smo si že pošteno grizlo nohte. Fortuna pa ni rekla zadnje. Napaka nasprotnika je Radu pustila na mizi izredno težko zadnjo kroglo s še težjo vožnjo na osmico. Bada bum! Krogla je odletela v kot, bela pa se preko treh band pripeljala na direkt za v srednjo in šampanjci so se že hladili.

V polfinalu se je pomeril z našim dobrim prijateljem in legendo seniorskega biljarda, večkratnim prvakom v vseh disciplinah, Henrique Correia-om iz Portugalske. A Rado ni padel v past zadovoljstva. Odigral je še en odličen meč, bil do 5:5 vseskozi poravnan in enakovreden nasprotnik. Žal pa v športu zmaga samo eden, napaka dve sta igro preokrenili in slavil je portugalec, naš reprezentant pa je osvojil svojo (in slovensko) prvo medaljo iz evropskih prvenstev za seniorje ter se zagotovo vpisal v domačo dvorano slavnih.

Medalja bo vedno njegova, samo njegova in nihče mu je ne more odvzeti. Za izjemen uspeh mu iskreno čestitamo in želimo uspešno športno in zasebno pot življenja.
Rado bravo! Vse pet!

BILJARDNA ZVEZA SLOVENIJE