10. Marec, 2019

Gradišniku naslov državnega prvaka v desetki

Dne 9. 3. 2019 se je v prostorih biljardnice Direkt (Tbilisijska, Ljubljana) odigralo prvo izmed štirih državnih prvenstev sezone. 27 tekmovalcev je v sistemu dvojne eliminacije z izločilnimi dvoboji najboljših osem pomerilo moči v disciplini desetke.

V finalu sta se udarila klubska kolega Mitja Gradišnik in Andrej Marcijan (oba BK Direkt), oba pa sta imela razmeroma težko pot do finala. Gradišnik si je pot v izločilne dvoboje utrl preko Igorja Bajsiča (7:1) in Denisa Godeše (7:3), nato pa v četrtfinalu in polfinalu premagal še mlajšega brata Klemna Gradišnika (8:2) in Miha Šinkovca (8:4).

Marcijan je prav tako imel roke polne dela. Na poti v izločilne dvoboje so mu nasproti stali Blaž Savšek (7:4), Miha Šinkovec (7:3) in Matej Dakol (7:2), v četrtfinalu in polfinalu pa ponovno Dakol (8:2) in Denis Godeša (8:5).

Neposredno sojeno finale je Gradišnik dobil z rezultatom 8:2 in lahko se je veselil naslova državnega prvaka v desetki. Kljub vsemu pa je luč prvenstva zagotovo na Marcijanu, ki se je po večletnem tekmovalnem premoru vrnil na sceno kot grom. Na prvem turnirju, in to celo državnem prvenstvu, osvojiti drugo mesto po najmanj petletnem premoru, je dosežek brez primere!

Iz izločilnih dvobojev gre izpostaviti tudi zanimivo četrtfinalno tekmo med Miho Šinkovec in Matjažem Erčuljem. Če je vse kazalo na "rutinirano" zmago Matjaža, ki je vodil že z rezultatom 7:3, pa se je izkazalo, da v športu nikoli ni prepozno za preobrat. Ščepec smole in par napak Matjaža ter zbrana igra Mihe je botrovala k popolnemu preobratu in zmagi Šinkovca z rezultatom 8:7.

Več o tekmovanju si lahko ogledate tukaj.

Končna razvrstitev najboljših osem:

1. mesto - Mitja Gradišnik (BK Direkt)

2. mesto - Andrej Marcijan (BK Direkt)

3. mesto - Denis Godeša (BK Direkt)
3. mesto - Miha Šinkovec (Klub biljardistov Ljubljana)

5. mesto - Klemen Gradišnik (BK Bistrc)
5. mesto - Matjaž Erčulj (BK Gomes)
5. mesto - Damjan Kerep - (BK Fit Fit)

5. mesto - Matej Dakol (Zavod Advantis)

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem.

Miha Šinkovec
Jan Mrak