31. December, 2016

KRATEK POVZETEK SEZONE 2016

Vodilni na lestvici BZS, Matjaž Erčulj, BK Gomes.

Za nami je še ena uspešno izvedena sezona tekmovanj v našem najljubšem športu, ki je privedla do nekaterih sprememb na skupni jakostni lestvici z lepimi obeti za prihajajoče leto. Nekatera nova imena obljubljajo še bolj napete boje za prva mesta v sezoni 2017, stari mački pa se ne vdajo in še kar grozijo z lepimi rezultati.

Prva liga je postregla s šestimi visokokvalitetnimi turnirji, od katerih pa je polovica pripadla končnemu drugouvrščenemu na lestvici, Marku Bakarčiču (BK Ilirija). Do prvega mesta se je prebil na obeh turnirjih v devetki (1. In 4.) ter enem v mednarodni osmici (5.), poleg tega pa je v slednji disciplini vzel še naslov državnega prvaka. Konkurenca si je lahko kar malo oddahnila nad dejstvom, da je na prvih dveh državnih prvenstvih manjkal. Na koncu pa se štirje odvzeti turnirji niso izkazali dovolj za prevzem vodstva na lestvici, kamor se je ponovno zavihtel Matjaž Erčulj (BK Gomes), ki je letos že tretjič zapored osvojil naslov državnega prvaka v straight-poolu ter uspeh povečal še z naslovom prvaka v desetki in enim prvim mestom na ligaških tekmovanjih (mednarodna osmica, 2. turnir sezone). S prvega mesta je tako zrinil Mateja Šuleka (BK Ilirija), ki se je po lanski zavidljivi sezoni za eno leto umaknil z zveznih tekmovanj, a še vedno velja za enega izmed največjih favoritov, če se prihodnje leto odloči za vrnitev. Preostala dva turnirja (3. In 6.) A lige sta zasluženo pripadla tretjemu na lestvici, Mihi Šinkovcu (BK Ilirija), ki mu je malo zmanjkalo za trojno krono discipline desetka. Neomenjeno državno prvenstvo v devetki si je priborbal Damjan Kerep (BK Fit-Fit), s čimer se je na skupni lestvici dvignil do visokega, desetega mesta.

Tudi v drugi ligi se je močno poznala dominanca enega igralca, Mihe Žagarja (BK Direkt, 3., 4. In 5. turnir sezone). Tudi on je na šestih turnirjih kar trikrat pristal na prvem mestu, na koncu pa je tudi njemu zmanjkalo točk za prvo mesto na lestvici in moral se je zadovoljiti z drugim. Mesto višje je leto zaključil Klemen Šorak (BK Ilirija), ki je celo leto nizal suverene rezultate, a mu je večkrat malo zmanjkalo za zlato odličje, osvojil je namreč dve drugi, eno tretje in tri peta mesta. Preostale tri turnirje so si s po eno zmago razdelili Kristijan Gavez (BK Gomes, devetka, 1.), Franci Čučnik (BK Ilirija, mednarodna osmica, 2.) in Klemen Plemelj (BK Gorenc, desetka, 6.). Poleg Čučnika, ki je na koncu pristal na tretjem mestu na lestvici, sta skozi celo leto solidno igro nakazovala še dva Direktovca, Blaž Bižal in Bojan Uljan, ki sta na koncu osvojila 4. In 5. mesto, vsi skupaj pa naslednje leto obljubljajo krvave boje na tekmovanjih najvišjega nivoja.

Tudi med seniorji smo videli zamenjavo na vrhu lestvice. Lansko leto je med veterani naravnost blestel Mihael Štrucl (BK Gomes), ki je tudi v letošnji sezoni pridno nabiral solidne uvrstitve, a mu je skok na najvišja mesta običajno preprečil klubski kolega Alen Simonič. Prav na zadnjem turnirju v finalu mu je uspel vrniti milo za drago in osvojiti prvo mesto v kmečki osmici, sicer pa se je moral zadovoljiti še z dvema tretjima in enim petim mestom. Simonič je po drugi strani vzel prvi dve prvenstvi v mednarodni osmici in devetki, kjer je v finalu premagal Daniela Urbanijo (BK Fit-Fit) in Francija Čučnika, medtem ko sta se v desetki na najvišji mesti uvrstila Andrej Pogačnik (BK Gorenc, 1.) in Tadej Zelič (BK Fit-Fit, 2.).

Ne pozabimo pa morda najlepših, mednarodnih uspehov naših biljardistov, ki so tudi v letošnji sezoni kar nekajkrat resno opozorili nase. Matej Šulek je v verjetno najmočnejši svetovni ligi, Dynamic Eurotouru, v nizozemskem Leendeju prišel do 33. mesta in na pot do tja premagal kar nekaj uveljavljenih imen svetovnega biljarda. Dober mesec kasneje mu je v Trevisu za ponovitev uspeha zmanjkalo le eno kolo in domov se je vrnil z izredno suverenim 49. mestom. V Novem Sadu sta na Joker Open turnirju Kristijan Hamzovski (BK Kaval Premium) in Miha Štrucl osvojila 9. in 17. mesto v konkurenci vseh največjih imen biljarda na Balkanu. Malo za tem sta uspeh še nadgradila Matjaž Erčulj in Alen Simonič, ki sta na 8Ball Open v Zagrebu osvojila 3. in 5. mesto ter tako domov prinesla še enega od pokalov. Tudi na evropskem prvenstvu aprila se nismo borbali zaman. V kategoriji vozičkarjev sta Matej Brajkovič in David Slaček osvojila 5. in 9. mesto, medtem ko so se kar trije od naših reprezentantov (Ana Gradišnik, BK Ilirija, Mitja Gradišnik, BK Ilirija, in Jurij Potočnik, BK Kaval Premium) po enkrat prebili do izjemnega 17. mesta.

Poleg tega smo po Sloveniji videli še cel kup uspešno izvedenih turnirjev, od regionalne C lige, ki se je zbrala kar 9-krat, do področnega prvenstva srednjih šol v Mariboru, še kar pa se biljardisti lahko kalijo na tedenskih HC turnirjih v Biljardnicah Kaval, Tržič in Direkt (svoj čas odprtja tudi v Biljardnem klubu 9-ka) ter na tedenskem turnirju v Biljardnem klubu Gomes ali v Biljardnici Break v Kranju. Svoje pristavijo še ŠPT, nočni turnirji, turnirji dvojic in ni ovire za posameznikov napredek. Do prihodnje sezone, kot vedno, dober trening ter vse srečno in obilo zdravja v letu 2017.

Galerija



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
840
Svit Pavlinjek
835
Aleksander Raišič
830
Miha Zajc
470
Aleš Pečečnik
465
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije