19. February, 2017

MAMBO UBRANIL POLE POSITION

Najboljši s prvega turnirja enotne zvezne lige 2017: Matjaž Erčulj (1.), Mitja Gradišnik (3.), Ana Gradišnik (2.) in Jurij Potočnik (3. mesto).

1. A turnir 2017 (Ljubljana, 18. 2. 2017):

1. mesto, Matjaž Erčulj,
2. mesto, Ana Gradišnik,
3. mesto, Mitja Gradišnik,
3. mesto, Jurij Potočnik,
5. mesto, Tomaž Dovgan,
5. mesto, Klemen Gradišnik,
5. mesto, Nino Porić,
5. mesto, Miha Zajc.

* * *

To soboto se je zaključil prvi borbeni krog sezone 2017 s turnirjem novoformirane enotne lige. Prijavilo se je 37 igralcev iz celotne države, ki so se zbrali v ljubljanskih biljardnicah na Parmovi in v Kavalu, kjer so se pomerili po novem/starem tekmovalnem sistemu. Dvema koloma skupinskega dela, kjer sta se po dva igralca prebila v nadaljnji krog, je sledil zaključni knock-out, kjer je najboljše pričakalo 8 nosilcev glede na skupno lestvico. Nekoliko kontroverzno je pare osmine finala ponovno določil žreb in boj za najboljša mesta se je lahko začel, pohvaliti pa moramo uspešno načrtovan časovni okvir, saj se je turnir zaključil ob precej primernejši uri, kot smo sicer vajeni.

Tokrat je bil žreb bolj naklonjen biljardistom, ki so prestali »pred«tekmovanje, saj se je kar 6 od 8 nosilcev srečalo že v osmini finala in kaj kmalu so iz boja za odličja odpadli vselej nevarni Marko Bakarčič (BK Gomes), Matej Dakol (BK Kaval Premium) in Miha Šinkovec (KB Ljubljana). Med zadnjih osem so se tako poleg nosilcev, ki so zadostili visokim pričakovanjem: Matjažu Erčulju (BK Gomes), Tomažu Dovganu (KB Ljubljana), Klemnu Gradišniku (BK Kaval Premium), Mitji Gradišniku (KB Ljubljana) in Juriju Potočniku (BK Kaval Premium), pridružili še najboljši iz skupinskega dela: Ana Gradišnik (BK Gomes), Nino Porić in Miha Zajc (oba KB Ljubljana).

Po prepričljivih zmagah v četrtini z rezultatoma 7:2 proti Klemnu Gradišniku in Mihi Zajcu sta se v prvem polfinalnem obračunu pomerila Ana Gradišnik in Jurij Potočnik. Vse do zadnjega racka se niti eden od njiju ni oddaljil za več kot eno točko od drugega – kot so se izmenjavali pametni sejf udarci na mizi, tako se je obračal tudi semafor, ki je kar petkrat svetil izenačen rezultat. Na koncu se je športna sreča nekoliko bolj obrnila v Anin prid in uspela je nanizati tri igre zapored za končnih 7 proti 5.

Na drugi mizi sta se udarila stara znanca Matjaž Erčulj in Mitja Gradišnik, opazno bolj utrujena, nedvomno zaradi napetih in tesnih dvobojev v četrtini proti Tomažu Dovganu in Ninu Poriću, ki sta se oba končala z rezultatom 7:5. Sprva je na plin pritisnil Mitja in prevzel zgodnje vodstvo 2:0, a Matjaž je našel odgovor in obrnil rezultat sebi v prid (3:2). Nasprotnik se je ponovno zbral in prišel v novo vodstvo, a pri štirih pikah je tudi ostalo, saj je Mambo pogosteje kaznoval vse številnejše napake in zaključil s 7 proti 4.

Erčulj je očitno prihranil najboljše za konec. Po uvodnem štapu sta ga dve beli v desnem srednjem žepu stali zaostanka 1:2, a od te točke dalje se ni več ozrl nazaj. Še posebej ne po izpuščeni priložnosti nasprotnice, da izenači na 3, kar je kaznoval še s težko prigarano mizo v enem prihodu v naslednjem racku za 5 proti 2, od koder ni bilo več poti nazaj. Roka se je sprostila in kugle so se vdale za končni rezultat 7:2 in največjega od pokalov za prva štiri mesta.

Iskrene čestitke vsem najboljšim, posebej tudi tistim, ki jim je turnir predstavljal najboljši rezultat doslej. Zanimivo bo videti, koliko bosta nov turnirski sistem in nova sestava enotne lige vplivala na premešanje mest na ranking lestvici. Do večjih sprememb morda ne bo prišlo takoj, a jih lahko verjetno pričakujemo že po naslednjem turnirju, ki bo izveden 11. marca. Držimo pa pesti, da se ohrani oz. še izboljša lepo število prijavljenih igralcev. Pa dober trening do prihodnjič, seveda.

Galerija



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
840
Svit Pavlinjek
835
Aleksander Raišič
830
Miha Zajc
470
Aleš Pečečnik
465
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije