16. October, 2016

MEDNARODNI DOSEŽKI SLOVENSKIH BILJARDISTOV – JESEN 2016 1/2

Ilirca Matej Šulek in Miha Zajc na Eurotouru v nizozemskem Leendeju.

Eurotour Dynamic Billiard Dutch Open 2016 (Leende, 29. 9.-2. 10. 2016):

Matej Šulek, 33. mesto

6th Joker 9-Ball Open (Novi Sad, 7. 10.-9. 10. 2016):

Kristijan Hamzovski, 9. Mesto
Mihael Štrucl 17. mesto


* * *

Letošnja jesen se je sicer komajda začela, mi pa smo že lahko z navdušenjem spremljali lepo število slovenskih biljardistov, ki so se podali v tujino novim mednarodnim izkušnjam naproti. Konec septembra in začetek oktobra so se udeležili dveh močnih turnirjev v Evropi, za marsikaterega izmed njih je bil to celo prvi takšen podvig in navdušuje nas misel, da se nas vse več kali tudi na tekmovanjih na tujih tleh.

29. septembra se je nadaljevala najmočnejša evropska biljardna liga: Dynamicov Eurotour, ki je tokrat organiziral turnir v nizozemskem Leendeju. Ponovnemu prevzemu prvega mesta na skupni lestvici se je za korak približal domačin Niels Feijen, sicer drugi nosilec turnirja, ki je v finalu premagal Španca Davida Alcaida. Tekmovanja sta se udeležila tudi dva slovenska A-ligaša: Matej Šulek in Miha Zajc (oba BK Ilirija).

Mihu Zajcu se v prvem krogu ni posrečilo uresničiti rojstnodnevne želje in zagotoviti obračuna s prvim nosilcem Evrope, Markom Grayem (Velika Britanija), a je bil naslednji dan toliko bolj slavnosten, saj je v repasažu pobral nov skalp z evropskih turnirjev in v repasažu ugnal Stephena Vandeplasscha iz Belgije z rezultatom 9 proti 7, kljub zaostanku 3:6. Uspeh je skoraj podvojil v naslednjem kolu, žal pa mu je v zaključku dvoboja malo zmanjkalo in v odločilnem racku je moral priznati premoč Mustafu Alnarju s Severnega Cipra.

Mateju Šuleku je žreb namenil več nasprotnikov, kar pa je na dolgi rok le utrdilo njegovo igro in nanizal je večje število rezultatov, ki so poželi aplavze v domačih biljardnicah, kjer smo lahko spremljali prenose dvobojev. V prvem krogu je ugnal Jakuba Siemaszka (Poljska, 9:3), nato klonil proti lanskemu evropskemu prvaku v desetki, Grku Alexandru Kazakisu, potem pa začel kot vroč nož rezati skozi repasaž: po zaostanku z 1:4 in 6:8 se je vrnil proti Richardu Eijmbertsu (Nizozemska), potem prepričljivo pustil na cedilu Arefa Al-Awadhija (Kuvajt, 9:5) in nato še enkrat izvedel magični preobrat dvoboja proti mlademu perspektivnemu Danielu Tanguddu, ki ni uspel zadržati prednosti 4 iger do 9. V boju za v finalno skupino pa je naš as moral vseeno priznati premoč dolgoletnemu mojstru s Poljske, Radoslawu Babici, ki ga je ugnal z 9 proti 3.

Na drugem koncu stare celine, nam mnogo bolj domačem Balkanskem polotoku, se je med sedmim in devetim oktobrom v Novem Sadu odigral šesti zaporedni Joker Open, kot na Eurotouru se je tudi tu igrala disciplina devetka. Na turnir se je podala zavidljivo velika ekipa 14 igralcev (Ines Eržen, Tomaž Benedičič, Peter Fijavž, Kristijan Hamzovski, Odisej Hudolin, Janez Kočar, Aleš Kokalj, Blaž Kolenc, Beno Messner, Nino Porić, Boštjan Satler, Alen Simonič, Miha Štrucl in Danijel Urbanija), da je bilo med njimi kar nekaj debitantov ali začetnikov je prav spodbudno, saj so dragocene izkušnje kot so takšna tekmovanja vsekakor pomembne stopničke v osebni biljardni karieri.

Klubsko gledano se je najbolje odrezal mariborski BK Gomes, predvsem trojica Satler, Simonič, Štrucl je ponovno pokazala, zakaj je popolnoma prav, da se jih na vseh turnirjih jemlje skrajno resno. Dosegli so 17. In dvakrat 33. mesto. Na slednjem je pristal tudi mladi up, ki pridno uveljavlja svoje ime tudi na domači sceni: Peter Fijavž (BK 9-ka), ki je vsekakor na pravi poti do izkaljenosti. Posamično pa je od naših igralcev najboljše mesto zasedel Kristijan Hamzovski (BK Kaval Premium), ki se je uspel nepremagan prebiti v finalni del in nato še par krogov višje do končne uvrstitve na 9. mesto. Tudi Kristijan iz tedna v teden kaže vse večji napredek v igri in niti malo dvoma nimamo, da se bodo podobni ter višji rezultati spridoma vrstili še več let.

Iskrene čestitke vsem našim borcem, ki reprezentirajo naše barve na mednarodnih turnirjih za vse dosežke v preteklih nekaj dneh. Navijači stojimo za vami. Le tako naprej. Dober trening do prihodnjič.

Galerija



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleksander Raišič
510
Aleš Mandič
370
Svit Pavlinjek
310
Martin Lampret
245
Matej Brajkovič
215
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije