2. October, 2016

NEPREMAGLJIVI BUCO

5. A turnir 2016. Klemen Gradišnik (2.), Marko Bakarčič (1.), Mitja Gradišnik (3. mesto) in predsednik BK 9-ka, Blaž Kolenc.

5. A turnir 2016 (Ljubljana, 1. 10. 2016):

1. mesto, Marko Bakarčič,
2. mesto, Klemen Gradišnik,
3. mesto, Matjaž Erčulj,
3. mesto, Mitja Gradišnik,
5. mesto, Denis Godeša,
5. mesto, Damjan Kerep,
5. mesto, Nino Porić,
5. mesto, Jurij Potočnik.

* * *

To soboto so poletni odmor prekinili še prvoligaši, ki so se v skromnejšem številu 19 igralcev iz sedmih klubov zbrali v ljubljanski biljardnici 9-ka, kjer so odigrali drugi ligaški turnir v disciplini mednarodne osmice to sezono. Žal je turnir pomenil za nekaj časa zadnjega, ki se ga je odigralo v sicer eni najnovejših biljardnic v Sloveniji, saj se je članstvo kluba 9-ka moralo odločiti, da za nedoločen čas zaprejo vrata. Držimo pesti, da bo ekipi v najkrajšem možnem času omogočena nova priložnost s srečnejšim koncem. So pa posebne okoliščine in nočni turnir v dvojicah, ki se je pričel takoj po koncu ratinga, pomenile, da je bil obisk gledalcev nadpovprečno visok in vzdušje temu primerno vrhunsko.

Za najboljšega se je še tretjič v letošnji sezoni izkazal Marko Bakarčič (BK Ilirija), ki je z novo zmago resno ogrozil prvo mesto na skupni lestvici, kljub enemu izpuščenemu državnemu prvenstvu. Konkurentje se bodo morali resnično potruditi, če ga bodo želeli prehiteti. Tokrat se je v finalu izkazal za boljšega od prerojenega Klemna Gradišnika (BK Kaval Premium), čigar drugo mesto pomeni najvišjo uvrstitev na tekmovanjih na najvišjem nivoju, predvsem pa njegova umirjenost in nadzor čustev za mizo napovedujeta svetlo prihodnost. Posebej navdušujoč je bil njegov skorajšnji preobrat v samem finalu, kjer je po zaostanku s 4 proti 0 uspel izenačiti na 4, nakar pa se je Buco odločilno zbral in suvereno pospravil za zlato z rezultatom 7:4.

V polfinalu sta tekmovanje zaključila še dva izmed čvrstih stebrov letošnje sezone, Mitja Gradišnik (BK Ilirija) in Matjaž Erčulj (BK Gomes). Medtem ko sta oba pokazala kvalitetno igro, da sta se neporažena prebila do zaključne skupine, kjer sta prav tako čvrsto odigrala svoja četrtfinalna dvoboja proti Juriju Potočniku (BK Kaval Premium, Gradišnik, 7:0) in Damjanu Kerepu (BK Fit-Fit, Erčulj, 7:3), sta v naslednji fazi vseeno morala priznati premoč nasprotnikoma. Oba obračuna sta bila v prvem delu precej izenačena, vsi štirje so si izmenjevali partije in nihče ni povedel z več kot točko razlike, nakar sta Klemen proti Matjažu in Marko proti Mitji prestavila v višjo predstavo in nanizala vsak svojo serijo dobljenih iger za končnih 7 proti 4 na obeh mizah.

Še neomenjeni peti mesti sta dosegla vse boljša Direktovca Denis Godeša, ki je klonil proti Bakarčiču s 7:5 in Nino Porić, ki ga je domov poslal Klemen z rezultatom 7:3. Deveta mesta so si razdelili Matej Dakol (BK Kaval Premium), Andrej Hribljan (BK Direkt), Miha Šinkovec (BK Ilirija) in Miha Žagar (BK Direkt). Iskrene čestitke za dobre rezultate. Do konca sezone nas poleg treh državnih prvenstev čaka le še en a-ligaški turnir, ki se bo odigral prvi vikend v novembru. Boj za točke je vse bolj napet, zanimivo pa bo videti, če si bo lahko še četrtič letos zmago prigaral isti igralec. Dober trening do prihodnjič.

Aleš Mandič
Miha Zajc