11. October, 2016

ZAKLJUČENO DRŽAVNO PRVENSTVO V SNOOKERJU. JURIJ 'TOMIDELI' POTOČNIK PRVI PRVAK

DP v snookerju 2016: Klemen Gradišnik (2.), Jurij Potočnik (1.), Branko Gradišnik (stric iz ozadja) in Matej Dakol (3. mesto).

Državno prvenstvo v snookerju 2016 (Ljubljana, 2. 4. 2016 – 8. 10. 2016):

Jurij Potočnik, 1. mesto
Klemen Gradišnik, 2. mesto
Matej Dakol, 3. mesto
Mitja Gradišnik, 3. mesto
Klemen Berus, 5. mesto
Janko Medja, 5. mesto
Vid Peterlin, 5. mesto
Edvard Presečnik, 5. mesto

* * *

Preteklo soboto se je zaključilo pol-letno obdobje, ko se je skoraj vsak teden odigral kateri od dvobojev v sklopu državnega prvenstva v snookerju 2016 v ljubljanski Biljardnici Kaval. Ker je bila igralcem na voljo le ena snooker miza, je bilo tekmovanje logično potrebno razširiti na več dni in ker so tekmovalci z lepim številom nakazali velik interes za igro snookerja tudi pri nas, kjer se discipline ne igra ravno pogosto, je bilo treba turnir tudi zavoljo usklajevanja urnikov razširiti na več mesecev.

20 tekmovalcev je bilo sprva razdeljenih v pet skupin po štiri. Začetni dvoboji so se pričeli drugega aprila, do konca maja pa je trajalo, da so se odigrali vsi dvoboji v skupinah in smo dobili deset finalistov turnirja. V skupinskem delu so se vsak v svoji skupini najbolje odrezali Matej Dakol, Jurij Potočnik, Mitja Gradišnik, Janko Medja in Klemen Gradišnik. V zaključne dvoboje pa je vodilo tudi drugo mesto v skupini in tako so se v poletnih bojih borili tudi igralci, ki so v svoji skupi zmagali po dva dvoboja: Edvard Presečnik, Vid Peterlin, Primož Vrbovšek, Klemen Berus in Klemen Plemelj.

Sistem je zahteval, da se dva odigrata še dva obračuna, preden se postavi četrtfinale in tako sta morala v bojih osmine finala brata Gradišnik opraviti še z Vrbovškom in Plemljem, nakar se je preživela osmerica lahko pomerila za kolajne. V zgornjem delu sistema sta se do polfinala prebila Kavalova domačina Matej Dakol in Klemen Gradišnik, ki sta na nehvaležnih petih mestih pustila Vida Peterlina (Dakol, 5:0) in Janka Medjo (Gradišnik, 5:3), medtem ko sta si v spodnjem delu polfinalni obračun rezervirala Mitja Gradišnik z zmago nad Edvardom Presečnikom (5:2) in Jurij Potočnik proti Klemnu Berusu (5:0).

Zahvaljujoč izjemni tehnični podpori organizatorja si je vse zgoraj naštete dvoboje že mogoče pogledati preko povezave na Youtube kanal Biljardnice Kaval. Trenutno je na voljo tudi prvi obračun polfinala med Matejem Dakolom in Klemnom Gradišnikom. V precej napetem in izenačenem dvoboju se je na koncu sreča le nekoliko prevesila na stran mlajšega Gradišnika in z zadnjima dvema partijama si je uspel zagotoviti nastop v finalu z rezultatom 6 proti 4. V drugem polfinalu je bratski zaključek turnirja preprečil Jurij Potočnik, ki je z rezultatsko suverenim rezultatom 6:1 Mitjo Gradišnika pustil pri bronastem odličju. Mitji je mimogrede uspel tudi najvišji prihod turnirja s 57 točkami.

Finale se je v začetku odvilo v korist Potočnika, ki je vodstvu z 2:0 dodal še precej solidno pucanje v tretjem okviru, s katerim je preobrnil zaostanek in povedel s tremi točkami razlike. Klemen se je hitro vrnil v igro z dvema točkama v svojo korist, a mu ni uspelo zadržati momentuma in Jurij je povedel s 4:2 in 5:3 pred drugim odmorom. Takrat pa se je počasi že začela kazati utrujenost obeh igralcev (sonce je počasi zahajalo za obzorjem) in oba sta začela z nekoliko previdnejšo igro, ki je bila tisti dan bolj naklonjena Potočniku in mu omogočila zaključiti v stilu za končni rezultat s 7 proti 3.

Iskrene čestitke vsem najboljšim, prav tako igralcem, ki se jim ni uspelo prebiti v zaključno skupino, a so z zanimanjem in strastjo za disciplino snookerja precej popestrili celoten sistem ter pokazali, da se tudi izven znanih imen slovenske biljardne scene najdejo talenti za to veličastno igro. Brez dvoma lahko trdimo, da nas bo ob ponovitvi državnega prvenstva naslednje leto čakalo še bolj razburljivo tekmovanje. Dober trening do prihodnjič.

Galerija



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
840
Svit Pavlinjek
835
Aleksander Raišič
830
Miha Zajc
470
Aleš Pečečnik
465
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije