13. May, 2017

BEST OF SNOOKER II, JUDD TRUMP, KRALJ LJUBLJANE

Judd Trump prejema pokal zmagovalca dogodka Best of Snooker Ljubljana 2017 s strani predsednika BZS, Mitje Gradišnika.

V četrtek, 11. maja, smo si imeli v Hali Tivoli priložnost že drugič ogledati gala spektakel Best od Snooker. Spomnimo, da se je dogodek prvič odvil lansko leto, 22. decembra, ko so se v treh dvobojih pomerili aktualni svetovni prvak in končni zmagovalec mini turnirja Mark Selby, Shaun Murphy, Neil Robertson in Judd Trump, vsi rangirani med najboljših 7 na takratni svetovni lestvici snookerja.

Tokrat so slovensko prestolnico ponovno obiskali štirje poklicni igralci te prestižne igre: povratnik Judd »the Ace in the Pack« Trump, Luca »Belgian Bullet« Brecel, Oliver Lines in legenda športa ter očitni headliner večera, Ronnie »the Rocket« O'Sullivan.

Judd Trump je trenutno pozicioniran na tretjem mestu svetovne lestvice, v sveže zaključeni sezoni je uspel osvojiti dva turnirja, nastopil pa je še v treh drugih finalih. Leta 2011 je nastopil v finalu svetovnega prvenstva, kjer je naslov moral prepustiti Johnu Higginsu, a mnogi verjamejo, da se bo kaj kmalu spet potegoval za svetovno krono.

Luca Brecel iz Belgije in Oliver Lines iz Anglije veljata za izjemno obetajoča mlada talenta (Luca šteje 22, Oliver pa 21 let), saj sta se v zadnjih letih prebila precej visoko na svetovni lestvici (na 27. in 60. mesto) ter si tako zagotovila avtomatsko mesto na vseh turnirjih svetovne lige za prihajajoče sezone. Oba sta že izkusila nastop v finalu najmočnejših turnirjev (Luca v Berlinu in Oliver v Hainingu), a zaenkrat se jima titule še umikajo – toda koliko časa še?

Ronnie O'Sullivan pa pravzaprav ne potrebuje posebne predstavitve. Petkratni svetovni prvak je pravi ljubljenec občinstva po celem svetu, znan je kot eden izmed najbolj kontroverznih igralcev vseh časov, številni rekordi, ki si jih lasti pa le še dodatno prispevajo k njegovemu statusu snookeraša, ki je prerasel sloves samega športa.

Za uvodno ogrevanje publike sta s tekmo na tri dobljene partije poskrbela Luca in Oliver. Prvi okvir si je po več potrebnih prihodih obeh igralcev priboril Oliver, čas za mizo pa je botroval tudi k primerni ogretosti, ki jo je izkoristil za suveren prihod 55 točk v drugem za vodstvo 2:0. Luca je prepolovil zaostanek z lepim povratkom na zadnjih kuglah s 54-36 na 54-63, a mu v četrti partiji ni uspelo ponoviti uspeha kljub dvema izjemnima snookerjema na roza kugli, kjer sta oba igralca pokazala zavidljivo znanje vožnje bele. Končni rezultat: 3 proti 1 za Oliverja.

Po kratkem odmoru pa sta v središče pozornosti stopila Judd in Ronnie, ki sta za občinstvo pripravila pravo poslastico. Igrala sta do 5 dobljenih partij. Prvi štirje frejmi so še kazali na spoznavanje mize in kako se bodo kugle obnašale na njej. Za najvišji prihod (42 točk) je poskrbel O'Sullivan v četrti igri, ki mu je pomagal pri zmanjšanju zaostanka na 1:3, medtem ko si je Trump zagotovil uvodne tri partije s prihodoma 31 in 40 točk.

Nadaljevanje pa je nezadržno želo aplavze: Trump se je rezultatsko nadaljnje oddaljil v peti igri, ko je v enem samem prihodu po O'Sullivanovem razbijanju nanizal kar 117 točk, preden ga je izdala zelena kugla na poti do popolne mize. Nasprotnik mu ni ostal dolžan in zagotovil si je naslednji dve igri s suverenim comebackom za 4:2 in prihodom 32 točk za 4:3, nato pa si je Trump zagotovil posebej pripravljeno trofejo za zmagovalca s še eno stotico (107 točk). V drugo gre rado, očitno.

Organizatorji Best of Snooker se s tem poslavljajo od Ljubljane za nekaj časa, a brez dvoma jih bo odličen odziv občinstva (tako v številkah kot v samem sprejemu športnikov) prepričal, da se kmalu vrnejo in nam postrežejo z novo edicijo ekshibicijske igre snooker legend. Do prihodnjič.

Photo by: Zoran Kolundzija

Aleš Mandič