17. March, 2017

ERČULJ POVEČUJE PREDNOST

Finalista 2.A turnirja v BK Gomes, Maribor: Matjaž Erčulj (1.) in Jurij Potočnik (2. mesto).

2. A turnir 2017 (Maribor, 11. 3. 2017):

1. mesto, Matjaž Erčulj,
2. mesto, Jurij Potočnik,
3. mesto, Mitja Gradišnik,
3. mesto, Matej Šulek,
5. mesto, Ana Gradišnik,
5. mesto, Blaž Bižal,
5. mesto, Kristijan Hamzovski,
5. mesto, Damjan Kerep.

* * *

Preteklo soboto se je osrednje zvezno ligaško tekmovanje preselilo v štajersko prestolnico, kjer se je v Biljardnem klubu Gomes in Biljardnici Devetka odigral drugi turnir enotne zvezne lige. 29 biljardistov iz petih klubov se je pomerilo v disciplini desetke za precej pomembne točke, saj zgodnja uvrstitev na lestvici pomembno vpliva na razvrstitev nosilcev na vseh nadaljnjih turnirjih. S prvega mesta je štartal Matjaž Erčulj (BK Gomes), ki je upravičil status favorita in z drugo zmago v sezoni utrdil vodilni položaj na lestvici. Poudarimo še enkrat, da je naloga nosilcev v novem turnirskem sistemu še toliko težja od prejšnjih let, saj najboljšim ne dovoljuje enega samega spodrsljaja v celem dnevu tekmovanja.

Enaindvajset nižje rangiranih tekmovalcev je žreb razdelil v 4 skupine, kjer so se vsi pomerili med seboj, po dva pa sta napredovala v zaključno skupino najboljših 16. Pare osmine finala je ponovno določil žreb, tokrat smo bili priča dvema obračunoma med nosilcema že v samem začetku finalne skupine. Oba dvoboja sta se zaključila v odločilni partiji (rezultat 6:5), za boljša pa sta se izkazala Mitja Gradišnik, ki je premagal Miho Zajca (oba KB Ljubljana) in Jurij Potočnik, ki je že drugič zapored opravil s Klemnom Gradišnikom (oba BK Kaval Premium).

Z izjemo Klemna Šoraka (BK Kavala Premium), ki je moral priznati premoč Mateju Šuleku (KB Ljubljana), se je vsem ostalim nosilcem (Ana Gradišnik, Matjaž Erčulj, Damjan Kerep) uspelo prebiti do četrtine finala, od kvalificiranih tekmovalcev pa sta se jim pridružila še Blaž Bižal (BK Kaval Premium) in Kristijan Hamzovski (BK Gomes). Tudi v četrtfinalu je zgolj Šuleku uspelo premagati višje rangirano Ano Gradišnik (BK Gomes) in s tem nekoliko pomešati najvišja mesta na lestvici, sicer pa so se v polfinalu znašli kar trije tekmovalci, ki so si razdelili kolajne že na prvem turnirju.

Na prvi mizi sta se tako kot mesec prej v Ljubljani pomerila Matjaž Erčulj in Mitja Gradišnik. Obračun se je zaključil z enakim rezultatom, 7 proti 4 v korist prvega, ki si je z uvrstitvijo v finale že zagotovil obrambo pole positiona za naslednji turnir. V drugem polfinalnem obračunu sta se pomerila vedno preudarna Jurij Potočnik in Matej Šulek. Tokrat se je napete zmage z rezultatom 7:5 lahko razveselil Potočnik, ki ga je finalni nastop povzdignil na drugo mesto na lestvici. Finale je odločil, kako visoka bo točkovna razlika med najboljšima pred naslednjim turnirjem, zato je bilo moč pričakovati tesen dvoboj in gledalci so dobili prav to. Nič ni bilo odločeno do zadnje desetke, ki je tokrat skupaj z največjim od pokalov pripadla Gomesovcu za zaslužen končni rezultat 7 proti 6.

Iskrene čestitke vsem najboljšim za solidne nastope. Igralci se počasi privajajo na novo strukturo tekmovanj. Manjko nekaterih vidnejših imen na turnirjih pomeni precejšnje mešanje na skupni lestvici in novi nadebudneži zavzemajo visoka mesta. Vseeno pa se tudi stari prekaljenci ne vdajo in preden se bo stanje umirilo bo očitno moralo preteči še kar nekaj turnirjev. Naslednji nas čaka že prihodnji mesec, natančneje 15. aprila, ko bomo z zanimanjem lahko spremljali, kdo bo posegel po najboljših mestih. Dober trening do prihodnjič.

Aleš Mandič
Martin Lampret