12. November, 2017

Erčulj s polnimi baterijami do petega naslova sezone!

Erčulj s polnimi baterijami do petega naslova sezone!

V soboto, dne 11. 11. 2017, se je v prostorih prenovljene biljardnice Break (Savska cesta 34, Kranj) odigralo zadnje kolo letošnje zvezne lige. V poznih večernih urah je bilo vse jasno - od osmih jih bo kar pet pripadlo Matjažu Erčulju (BK Gomes)

Tekmovanja se je udeležilo 30 tekmovalcev iz cele Slovenije. Erčulj je odlično izkoristil svoj nedavni izostanek od državnega prvenstva v Štirinajstici – več kot očitno je dodobra napolnil baterije in v kvalitetnem finalu z rezultatom 7:2 premagal Denisa Godeša (klub biljardistov Ljubljana: KBL).

A več o pomenu Matjaževe in Denisove uvrstitve kasneje. Vse se začne v kvalifikacijah!

Seveda je bilo potrebno najprej priti do izločilnih bojev. Kot zdaj že običajno je kvalifikacijski del potekal v štirih skupinah, iz katerih sta se v izločilne dvoboje uvrstila po prva dva iz posamične skupine. Tam so jih v osmini finala čakali neposredno uvrščeni - prvih osem glede na ranking lestvico BZS.

Iz skupin so napredovali: Robert Rednak (BK Direkt), Matej Brajkovič (KBL), Nino Porić (KBL), Aleksander Raišič (BK Osmica), Kristijan Hamzovski (BK Gomes), Franci Čučnik (KBL), Igor Bajsič (KBL) in Miha Žagar (BK Fit-Fit).

V kvalifikacijskem delu je še posebej izstopala druga skupina, saj je v njej po dolgi odsotnosti nastopal Matej Brajkovič – večkratni medaljist evropskih prvenstev za tekmovalce na invalidskem vozičku. Če to ni dovoljšen dokaz kvalitete, naj omenimo, da je bil Matej stalni član I. slovenske lige. Zato ni čudno, da je vse zanimalo, kako se bo odrezal ob svojem povratku. Še posebej, ker so se v isti skupini našli še Janez Lavrič (letošnji zmagovalec rekreativne lige) in drugi kvalitetni tekmovalci, ki so letos že posegali po visokih uvrstitvah na domačih tekmovanjih.

Brajkovič je vsekakor pokazal, da še zna sukati palico: s petimi (5) zmagami in enim (1) porazom se je gladko uvrstil med zadnjih 16. Tam ga je v napetem in dramatičnem obračunu premagal klubski kolega Miha Zajc (7:6). Matej je vodil že 6:3, a Miha se ni predal, deficit je zmanjšal na 6:6 in nato vzel še zadnjo igro za napredovanje med zadnjih osem (8). 

Prvi dve večji »presenečenji« sta se dogodili v četrtfinalu. Najprej je, prav tako povratnik v ligo, Nino Porić, z rezultatom 7:2 premagal Jureta Potočnika (BK Direkt) – do takrat še drugega na enotni zvezni lestvici, nato pa je še Denis Godeša z rezultatom 7:6 premagal Klemna Gradišnika (BK Premium Kaval). Klemen je povedel 3:0, nato pa preostanek tekme zaostajal, na koncu celo 5:6, izenačil na 6:6, v zadnji trinajsti partiji pa nanizal serijo težkih udarcev in tudi potopil zadnjo desetko. Žal se je pri tem bela, preko dveh band, odkotalila v žep in zmaga je pripadla Godeši!

V polfinala so se tako uvrstili Matjaž Erčulj, Nino Porić, Mitja Gradišnik in Denis Godeša. In tu se je dogodilo »presenečenje« turnirja. Če je večina morda pričakovala finale Erčulj – Gradišnik (do takrat sta si namreč razdelila sedem od devetih tekmovanj) so se pošteno všteli.

Godeša je z rezultatom 7:5 rutinirano premagal Mitjo in se upravičeno uvrstil v veliki finale tekmovanja!
   
To je bilo manj dramatično kot prejšnja kola. Erčulj je igral v visokem ritmu, Denis pa nekako ni izkoristil priložnosti na mizi.

Po slabi uri igre je bilo vse jasno – Matjaž Erčulj je osvojil svoj peti ligaški turnir sezone, se ponovno zavihtel na drugo mesto lestvice, zaostanek zmanjšal na 115 točk in Mitjo postavil pred dejstvo: čez dva tedna se pazi na državnem prvenstvu!

Končni vrstni red:
1. mesto: Matjaž Erčulj (BK Gomes)
2. mesto: Denis Godeša (KBL)
3. mesto: Mitja Gradišnik (BK Direkt)
3. mesto: Nino Porić (KBL)
5. mesto: Klemen Gradišnik (BK Premium Kaval)
5. mesto: Ana Gradišnik (BK Gomes)
5. mesto: Jure Potočnik (BK Direkt)
5. mesto: Miha Zajc (KBL)

Iskrene čestitke vsem!



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
1435
Roberto Bartol
1200
Matjaž Erčulj
1165
Maj Badovinac
735
Boštjan Satler
680
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleksander Raišič
510
Aleš Mandič
370
Svit Pavlinjek
310
Martin Lampret
245
Matej Brajkovič
215
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Peter Drame
755
Tomaž Varvaris
725
Marko Hočevar
590
Aleksander Mavrič
405
Marjan Bratič
355
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Tristan Šulek
500
Maj Badovinac
335
David Gradišnik
225
Svit Pavlinjek
225
Blaž Rus
150
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije