12. November, 2021

Evropska jesen zaključena - Slovenija s petimi medaljami!

Evropska jesen zaključena - Slovenija s petimi medaljami!

Od dne 1. 11. pa vse do 11. 11. 2021 je Antaliji, Turčija, potekalo člansko evropsko prvenstvo v biljardu v moških in ženskih kategorijah ter tekmovalcih na vozičku. Nastopalo je preko 150 tekmovalcev iz preko 30 držav stare celine. 

Slovensko reprezentanco so letos sestavljali Matjaž Erčulj, Klemen Gradišnik, Simon Tomažič, Ana Gradišnik, Matej Brajkovič in David Slaček. Na tekmovanju pa so se pomerili v prav vseh možnih disciplinah (14.1, 10, 8 in 9). 

Kot ponavadi je prvenstvo odprlo tekmovanje v Strejt pool-u, zagotovo najtežji disciplini med navedenimi. Tu izpostavljamo nastop Klemna Gradišnika, ki je z dvema zmagama zaključil na 65-tem mestu in Ane Gradišnik, ki je zaključila dobra deveta. Evropski prvak med moškimi je postal Fedor Gorst (RUS), med ženskami pa Ina Kaplan (NEM).

Sledila je desetka in velik šok za slovensko reprezentanco, ki je dan pred začetkom izvedela za tragično smrt Olge Erčulj, matere Matjaža in Borisa. Navkljub temu so dali vse od sebe, se borili v Olgin spomin in tekmovanje zaključili dostojno in dostojanstveno. Matjaž Erčulj se je navkljub hudi izgubi zasedel dobro 33-to mesto, Ana Gradišnik pa solidno peto. Z desetko se je odprlo tudi tekmovanje za invalide. Moč naše reprezentance sta takoj demonstrirala Matej in David, ki sta se po rednem delu uvrstila v polfinali tekmovanja in na koncu osvojila fantastična brona za Slovenijo. Ni odveč poudariti, da je bilo to nasploh prvič pri nas, in verjetno redkost drugod, da sta bila v polfinalih kar dva predstavnika iste države.

Evropski prvak med moškimi je postal Mieszko Fortunski (POL), Eyllul Kibaroglu (TUR) med ženskami in Henrik Larrson (ŠVE) med vozičkarji.

Disciplina osmice je bila za naše reprezentante zahtevna in zelo naporna. Klemen in Simon sta izgubila v kvalifikacijskem krogu (65-ta), Ana je bila deveta, David peti med vozički, Matej Brajkovič pa ponovno odličen in drugič zaporedoma v polfinalu tekmovanja, kjer je tudi končal svojo pot in osvojil že drugo bronasto medaljo. Evropski prvak med moškimi je postal Mario He (AUT), med ženskami Oliwia Zalevska (POL) med vozičkarji pa že drugič zaporedoma neustavljivi Henrik Larrson (ŠVE).

Zadnja se je igrala devetka in ekipna tekma. Reprezentanca je stisnila zobe še zadnjič. Klemen Gradišnik je z dvema lepima skalpoma dosegel odlično 17-to mesto, Simon je našel odrešitev in spodbudo za naprej v svoji prvi zmagi na EP in končnem 33-tem mestu, Ana je bila ponovno dobra peta in le zgrešena zadnja devetka ji je preprečila nastop v polfinalu (6:7). Zato pa sta še enkrat zablestela Matej in David. Ponovno dve polfinali, dve medalji in zgodovinski dvojni dvojček. Žreb je določil slovensko polfinale, kar je pomenilo, da bo Slovenija po napornih desetih letih zagotovo imela finalista. V domačem dvoboju je bil Matej boljši (7:1) in se po dvanastih (12) bronih lahko končno veselil več kot zasluženega srebra. V finalu je moral priznati premoč Jouniju Tahtiju (FIN), ki je našega šampiona premagal s tesnih 7:5.

Evropski prvak med moškimi je postal Joshua Filler (NEM), med ženskami Margarita Fefilova (BLR) med vozičkarji pa že omenjeni Jouni Tahti. V ekipnem delu tekmovanja so zlato v članski in moški kategoriji osvojili Rusi.

Iskrene čestitke naši reprezentaci, še posebej pa Mateju in Davidu, ki sta skupno osvojila kar pet (5) medalj (glej galerijo)!

Galerija



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleksander Raišič
510
Aleš Mandič
370
Svit Pavlinjek
310
Martin Lampret
245
Matej Brajkovič
215
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije