19. August, 2021

Evropsko poletje zaključeno - odlični nastop slovenske mladine!

Evropsko poletje zaključeno - odlični nastop slovenske mladine!

Od dne 31. 7. pa vse do 9. 8. 2021 je v prelepi Thermani Laško, Laško oz. znameniti dvorani Tri Lilije potekalo mladinsko evropsko prvenstvo v biljardu v moških in ženskih kategorijah U-17, U-19 in ekipah. Nastopalo je preko 100 mladincev iz kar 27 držav stare celine. S tem pa evropske turneje še ni bilo konec. Tekmovanju je nemudoma sledil še 2. krog serije Euro Tour - najmočnejše evropske lige za člane, kjer se je pomerilo preko 200 tekmovalcev iz vse evrope in šire.

Slovenska mladinska reprezentanca je bila letos še posebej imenitna. Miha Vičič Šnajdar (16), Blaž Rus (13), Maks Benko (11), Svit Pavlinjek (11), David Gradišnik (11), Maj Badovinac (11) so sestavljali mlado, homogeno in perspektivno ekipo odličnih vajencev naše obrti. Na tekmovanju pa so se pomerili v prav vseh možnih disciplinah (14.1, 10, 8 in 9). Samo tekmovanje in domača reprezentanca pa je prejela ustrezen medijski ekspoze v Nedeljskem dnevniku in Slovenskih novicah ter na Žurnalovi spletni strani..

Kot ponavadi je prvenstvo odprlo tekmovanje v Strejt pool-u, zagotovo najtežji disciplini med navedenimi, še posebej za tako mlade in neizkušene glave, a glej ga zlomka, naši mladi so se že tukaj odrezali odlično. Maks Benko je zasedel fantastično 9. mesto, Miha Vičič Šnajdar 17. mesto, David Gradišnik pa je vknjižil svojo prvo zmago na velikih tekmovanjih, Blaž, Maj in Svit pa so klonili po sicer dobro odigranih, in tesno izgubljenih, tekmah. Evropski prvak med mlajšimi dečki (U-17) je postal švicar Silvan Starkermann, nemec Moritz Neuhausen pa evropski prvak med starejšimi (U-19).

Sledila je desetka in izjemen nastop Maksa Benka, ki je bil zelo blizu novemu mejniku slovenskega biljarda - bronasti medalji. A gremo po vrsti. Tekmovanje se je izkazalo za enega najbolj dramatičnih nasploh, otvoril pa ga je Blaž Rus, ki je začel odlično in tudi dosegel svojo prvo zmago na velikem tekmovanju. In vse je bilo pripravljeno na vele dramo v štirih dejanjih. Ta dan smo odigrali kar štiri (4) hill-hill tekme oz. po naše majstorice. Prve tri so šle vse v korist nasprotnikov. Maj Badovinac (11) je izenačil iz 1:5 na 5:5, le da bi zgrešil visokotlačno desetko. Kmalu zatem je Svita Pavlinjeka (11) in Miha Vičiiča doletela podobna usoda, David pa je po vodstvu 3:0 izgubil sicer nekoliko nesrečno tekmo. In prvič na tekmovanju so tekle solze. Ampak moč ekipe se kaže v njenih členih. Naslednja na sporedu je bila tekma Maksa Benka za vstop med zadnjih 32 in prav vsi člani ekipe so ga spodbujali. Tudi ta tekma je šla v nasprotnikovo korist, ki je hitro povedel z 1:5 in vse je kazalo na hiter zaključek borbe. Sledil je time-out: dogovorjena je bila taktika, dihanje in pred priprava. Dva hitri palici sta rezultat znižali na 3:5, nato pa niz treh zaporednih napak nasprotnika ter klinična igra Maksa, ki rezultat obrača v zmago 6:5. Res neverjeten podvig!

Maks Benko je na koncu zasedel briljantno 5. mesto in bil zelo blizu prvi medalji (3:6), Miha Vičič Šnajdar je zaključil 33-ti, Blaž Rus je dobil svojo prvo tekmo. Preostali fantje so se borili do zadnjega in zahtevati kaj več od tega, pač ne gre. Evropska prvakinja med deklicami je postala Sarah Kapeller (AUT), Eric Mattern (GER) med mlajšimi dečki, Emil Andrè Gangfløt (NOR) pa med starejšimi. 

Disciplina osmice je bila za naše fante zahtevna in  zelo naporna. Očitno starost, spretnost in potrebne izkušnje še niso tu, a kljub temu so naši fantje uspešno izpolnjevali svoje sekundarne cilje velikega tekmovanja, več o temu kasneje. Maks Benko je vseeno zasedel še eno odlično 9. mesto. To je bila njegova tretja zaporedna uvrstitev med zadnjih 16 ter neizpodbiten dokaz fantove kvalitete. Blaž Rus in Svit Pavlinjek sta zasedla 33. mesto, ostali pa so se morali zadovoljiti s šolo in izkušnjami. Evropska prvakinja med deklicami je postala Lena Primus (AUT), Dominik Jastrząb  (POL) med mlajšimi dečki in Szymon Kural (POL) med starejšimi.

Zadnja se je igrala devetka in ekipna tekma. Fantje, zdaj že vidno utrujeni, so še enkrat stisnili zobe. Maks Benko je končal na 17. mestu in bil za utrip srca ali dva oddaljen od četrte uvrstitve med top 16, Miha in Blaž sta bila 33., drugi pa so žal končali prej. Evropska prvakinja med deklicami je postala Pawelczyk Dominika (POL), Yannick Pongers  (NED) med mlajšimi dečki in Paluyan Nikita (BLR) med starejšimi.

Zvečer so v ekipnem delu igrali proti mogočni Nemčiji za uvrstitev v polfinale. Poskušali so, se borili, upali, navijali in jokali, a na koncu je zmagal trenutno močnejši tekmec. In to je bilo to.

O vtisih smo povprašali še trenerja Mitja Gradišnika: "Zame kot trenerja je zelo enostavno oceniti naše delo. Vsi fantje so opravili izjemno delo in vsi turnirski cilji so bili doseženi. Tako tekmovalne kot subjektivne narave - obnašali so se kot športniki, bili so mirni, borili so se kot levi in ​​nikoli niso prenehali verjeti, da je zmaga možna.

In tako so zmagali. Na mizo in z nje. In zelo sem ponosen nanje. Vrnili se bomo večji in močnejši, ter poskusili, poskusili, poskusili, dokler nam po žilah teče kri."

Iskrene čestitke vsem fantom!

Tekmovanju je sledil še moški in ženski Euro Tour. Od naših predstavnikov je vidnejša uvrstitev uspela Matjažu Erčulju (49. mesto) in Ani Gradišnik (5. mesto), prav tako pa Maksu Benku, ki je že na svojem prvem tekmovanju te elitne skupine vknjižil prvo zmago (9:8), kasneje pa plačal davek utrujenosti in izkušnjam. V okviru ženskega tekmovanja ne gre spregledati odlična nastopa Maje Globočnik in Natalije Golob. Obe sta pokazali dobro in srčno igro, še posebej pa veseli novica, da skupaj z Ano Gradišnik tvorita novo, mlado slovensko žensko reprezentanco!

Tekmovanji sta naposled osvojila Kristina Tkach (RUS) in Francisco Sanchez-Ruiz (SPA).

Galerija



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
840
Svit Pavlinjek
835
Aleksander Raišič
830
Miha Zajc
470
Aleš Pečečnik
465
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije