10. December, 2017

Gradišniku Devetka, Erčulju Sezona!

Gradišniku Devetka, Erčulju Sezona!

V soboto, dne 9. 12. 2017 se je v prostorih biljardnice Kaval (Tacenska cesta 95, Ljubljana)  odvil zadnji renking turnir sezone – državno prvenstvo v devetki!

Tekmovanja se je udeležilo 30 tekmovalcev iz cele Slovenije, ki so se tokrat pomerili v disciplini devetka.

Kvalifikacijski del je potekal v štirih skupinah iz katerih sta se v izločilne dvoboje uvrstila po prva dva iz posamične skupine. Tam so jih v osmini finala čakali neposredno uvrščeni - prvih osem glede na ranking lestvico BZS.

Iz skupin so tako napredovali: Miha Žagar (BK Fit-Fit), Denis Godeša (KBL), Matej Brajkovič (KBL), Tomaž Dovgan (KBL), Joško Kuhelj (BK Hipodrom), Gabriel Smrekar (BK Kaval Premium), Klemen Šorak (BK Kaval Premium) in Damir Petrinec (BK Kaval Premium).

Iz osmine finala gre izpostaviti napet in dramatičen dvoboj med Klemnom Gradišnikom in Kristijanom Hamzovskim. Šel je vse do majstorice, tam pa je Kristijan prvi prišel do prilike na mizi, in jo, pod očitnim pritiskom, uspešno izkoristil. Z zmago 7:6 se je prebil v četrtfinale, kjer ga ja čakal Miha Zajc. Le-ta je z istim rezultatom (7:6) premagal vedno neugodnega Klemna Šoraka. Tako sta oba tekmovalca krenila v boj za medalje z isto »mentalno« popotnico.

Četrtfinala so bila še bolj razburljiva in postregla so vsaj z dvema omembe vrednima razpletoma. Najprej je Ana Gradišnik z rezultatom 7:1 premagala Jurija Potočnika, za nameček pa je Miha Zajc premočrtno ugnal Kristijana Hamzovskega (7:2), se tako prebil v polfinale državnega prvenstva ter istočasno zagotovil svojo prvo medaljo na tekmovanjih najvišjega ranga!

Veselju navkljub pa se Miha pred svojim polfinalim nastopom ni predal. Tam ga je čakal veliki Mambo (Matjaž Erčulj). Laikom v pojasnilo povemo, da velik preboj na tekmovanju včasih predstavlja psihološko oviro za nadaljnje tekmovanje (po principu »dosegel sem svoje«), a ni bilo videti, da bi bil Zajc zajec. Nasprotno, polfinale je odigral na zelo visokem nivoju, imel celo priložnost za vodstvo 6:4 in izenačenje na 6:6, a v prvem primeru malce premočan udarec, v drugem pa malce preuranjen, sta ga stala zelo verjetne uvrstitve v finale državnega prvenstva.

Vseeno pa prva medalja, v tem primeru bron, predstavlja za vsakega športnika pomembno prelomnico in lahko se veselimo dodatne konkurence na sceni.

Drugo polfinale je bilo družinsko. Mitja je bil z rezultatom 7:3 sicer uspešnejši od Ane, ki je sezono končala z lepo uvrstitvijo. S trdim in pametnim delom bo na jubilejnem EP (julij, 2018) nevarna nasprotnica za prav vse konkurentke.

Finale je bilo, glede na potek sezone, primerno za njen zaključek. Pomerila sta se Erčulj in Gradišnik, ki sta pred tem osvojila kar devet (9) od enajstih (11) uradnih tekmovanj. Erčulj pet (5) zveznih in eno (1) DP, Gradišnik pa dve (2) zvezni in eno (1) DP. In četudi si je Matjaž že pred tekmovanjem zagotovil prvo mesto ob koncu sezone, sta bila oba tekmovalca osredotočena samo na eno: zmagati finale in osvojiti naslov državnega prvaka.

Tekma je bila odlična. Na začetku je z rezultatom 5:4 povedel Erčulj. Neveljaven brejk Matjaža je dal Mitji priložnost za 5:5, kar je ta tudi izkoristil, igri dodal še serijo treh in povedel 8:5.

A če kdo pozna Mamba, ve, da se nikoli ne preda. Hrabra igra z njegove strani, neveljaven brejk Mitje, nekaj »kozmičnih« udarcev obeh tekmovalcev in rezultat je bil poravnan na 8:8, a tokrat z brejkom Mitje.

Otvoritveni udarec je postregel z dvema potopljenima kroglama in odprto mizo.

Rezultat je bil lahko samo en: Gradišniku Devetka, Erčulju Sezona!

Ostale uvrstitve:

1. mesto: Mitja Gradišnik
2. mesto: Matjaž Erčulj
3. Mesto: Miha Zajc
3. mesto: Ana Gradišnik
5. mesto: Denis Godeša
5. mesto: Kristijan Hamzovski
5. mesto: Jurij Potočnik
5. mesto: Damjan Kerep

Iskrene čestitke vsem!

 Komentarji« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Matjaž Erčulj
3725
Mitja Gradišnik
2590
Klemen Gradišnik
2500
Jurij Potočnik
1980
Matej Šulek
1835
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Bojan Uljan
830
Kristijan Nikl
615
Sašo Mežek
610
Simon Tomažič
575
Rok Količ
530
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Alex Kovačec
1075
Blaž Rus
880
Samir Mahmutović
680
Iulian-Anatol Ermalai
610
Luka Zorman
495
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Alex Kovačec
1620
Blaž Rus
1525
David Gradišnik
1275
Ivan Kretov
1170
Maks Benko
860
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije