10. December, 2017

Gradišniku Devetka, Erčulju Sezona!

Gradišniku Devetka, Erčulju Sezona!

V soboto, dne 9. 12. 2017 se je v prostorih biljardnice Kaval (Tacenska cesta 95, Ljubljana)  odvil zadnji renking turnir sezone – državno prvenstvo v devetki!

Tekmovanja se je udeležilo 30 tekmovalcev iz cele Slovenije, ki so se tokrat pomerili v disciplini devetka.

Kvalifikacijski del je potekal v štirih skupinah iz katerih sta se v izločilne dvoboje uvrstila po prva dva iz posamične skupine. Tam so jih v osmini finala čakali neposredno uvrščeni - prvih osem glede na ranking lestvico BZS.

Iz skupin so tako napredovali: Miha Žagar (BK Fit-Fit), Denis Godeša (KBL), Matej Brajkovič (KBL), Tomaž Dovgan (KBL), Joško Kuhelj (BK Hipodrom), Gabriel Smrekar (BK Kaval Premium), Klemen Šorak (BK Kaval Premium) in Damir Petrinec (BK Kaval Premium).

Iz osmine finala gre izpostaviti napet in dramatičen dvoboj med Klemnom Gradišnikom in Kristijanom Hamzovskim. Šel je vse do majstorice, tam pa je Kristijan prvi prišel do prilike na mizi, in jo, pod očitnim pritiskom, uspešno izkoristil. Z zmago 7:6 se je prebil v četrtfinale, kjer ga ja čakal Miha Zajc. Le-ta je z istim rezultatom (7:6) premagal vedno neugodnega Klemna Šoraka. Tako sta oba tekmovalca krenila v boj za medalje z isto »mentalno« popotnico.

Četrtfinala so bila še bolj razburljiva in postregla so vsaj z dvema omembe vrednima razpletoma. Najprej je Ana Gradišnik z rezultatom 7:1 premagala Jurija Potočnika, za nameček pa je Miha Zajc premočrtno ugnal Kristijana Hamzovskega (7:2), se tako prebil v polfinale državnega prvenstva ter istočasno zagotovil svojo prvo medaljo na tekmovanjih najvišjega ranga!

Veselju navkljub pa se Miha pred svojim polfinalim nastopom ni predal. Tam ga je čakal veliki Mambo (Matjaž Erčulj). Laikom v pojasnilo povemo, da velik preboj na tekmovanju včasih predstavlja psihološko oviro za nadaljnje tekmovanje (po principu »dosegel sem svoje«), a ni bilo videti, da bi bil Zajc zajec. Nasprotno, polfinale je odigral na zelo visokem nivoju, imel celo priložnost za vodstvo 6:4 in izenačenje na 6:6, a v prvem primeru malce premočan udarec, v drugem pa malce preuranjen, sta ga stala zelo verjetne uvrstitve v finale državnega prvenstva.

Vseeno pa prva medalja, v tem primeru bron, predstavlja za vsakega športnika pomembno prelomnico in lahko se veselimo dodatne konkurence na sceni.

Drugo polfinale je bilo družinsko. Mitja je bil z rezultatom 7:3 sicer uspešnejši od Ane, ki je sezono končala z lepo uvrstitvijo. S trdim in pametnim delom bo na jubilejnem EP (julij, 2018) nevarna nasprotnica za prav vse konkurentke.

Finale je bilo, glede na potek sezone, primerno za njen zaključek. Pomerila sta se Erčulj in Gradišnik, ki sta pred tem osvojila kar devet (9) od enajstih (11) uradnih tekmovanj. Erčulj pet (5) zveznih in eno (1) DP, Gradišnik pa dve (2) zvezni in eno (1) DP. In četudi si je Matjaž že pred tekmovanjem zagotovil prvo mesto ob koncu sezone, sta bila oba tekmovalca osredotočena samo na eno: zmagati finale in osvojiti naslov državnega prvaka.

Tekma je bila odlična. Na začetku je z rezultatom 5:4 povedel Erčulj. Neveljaven brejk Matjaža je dal Mitji priložnost za 5:5, kar je ta tudi izkoristil, igri dodal še serijo treh in povedel 8:5.

A če kdo pozna Mamba, ve, da se nikoli ne preda. Hrabra igra z njegove strani, neveljaven brejk Mitje, nekaj »kozmičnih« udarcev obeh tekmovalcev in rezultat je bil poravnan na 8:8, a tokrat z brejkom Mitje.

Otvoritveni udarec je postregel z dvema potopljenima kroglama in odprto mizo.

Rezultat je bil lahko samo en: Gradišniku Devetka, Erčulju Sezona!

Ostale uvrstitve:

1. mesto: Mitja Gradišnik
2. mesto: Matjaž Erčulj
3. Mesto: Miha Zajc
3. mesto: Ana Gradišnik
5. mesto: Denis Godeša
5. mesto: Kristijan Hamzovski
5. mesto: Jurij Potočnik
5. mesto: Damjan Kerep

Iskrene čestitke vsem!

 



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleksander Raišič
510
Aleš Mandič
370
Svit Pavlinjek
310
Martin Lampret
245
Matej Brajkovič
215
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije