3. August, 2023

Maks Benko in Maj Badovinac zaokrožila poletje slovenskega biljarda!

Spoštovani biljardisti, prijatelji, kolegi in ljubitelji biljarda!

Te dni se je v prelepem ambientu Term Olimia, Podčetrtek, zaključilo mladinsko evropsko prvenstvo v biljardu (kasneje še serija Eurotour) in s tem zagotovo tudi najboljša in najžlahtnejša sezona slovenskega biljarda nasploh. Že po naslovu evropskega prvaka Mateja Brajkoviča (biljard na vozičkih) v desetki in naslovu evropske podprvakinje Ane Gradišnik v devetki se je zdelo poletje popolno, a celotna slovenska mladinska reprezentanca z Maksom Benkom in Majem Badovincem na čelu je poskrbela za večnost in nepozabnost.

Že začetek evropskega prvenstva v disciplini 14.1 je nakazoval na izjemno formo slovenske reprezentance. Ne samo da je Maks Benko osvojil sploh prvo slovensko medaljo v verjetno najtežji disciplini uradnih tekmovanj, pač pa so tudi drugi fantje vknjižili svoje prve zmage v tej zahtevni igri.

Tekmovanje se je nadaljevalo z desetko, kjer smo po zaslugi Maksa in Maja najprej lahko uživali v prvem slovenskem polfinalu na najvišjih tekmovanjih, nato pa še fantazmagorično finale Maksa Benka proti branitelju naslova Felixu Voglerju iz Nemčije. Po drami ki je sam Shakespeare ne bi spisal bolje, je z rezultatom 7:6 slavil Maks Benko in tako sebi in Sloveniji priboril prvi naslov mladinskega evropskega prvaka v zgodovini tekmovanj, postal najmlajši evropski prvak kadarkoli, za nameček pa si priigral še neposredno povabilo na svetovno mladinsko evropsko prvenstvo, ki se bo odvilo oktobra 2023 v Avstriji. Maj Badovinac je zaključil bronast in slika dveh medaljistov na podiju najboljših se bo zagotovo uvrstila v anale slovenskega biljarda.

Izjemnim rezultatom pa še bi bilo konca. Tako se je naša mladinska U-17 ekipa (Benko, Badovinac, Pavlinjek in Šulek) prebila vse do bojev za medaljo, kjer jim je pot zaustavila odlična Švedska, sami pa so zaključili nastop kot odlični peti. Poseben užitek nam je dal tudi Blaž Rus, ki se je po hudi poškodbi in težki operaciji ponovno vrnil za mizo.

Srčnost in napredek so pokazali tudi vsi drugi fantje, ekipno in posamično. In četudi so nekateri osvojili več, drugi manj, nekateri pa še iščejo svoj preboj, so vsi dosegli tiste pomembnejše in lažje ovrednotene cilje:
- skrbno se pripravljali in borili za vsako kroglo
- nadzorovali čustva, misli in vedenje
- napredovali v igri, taktiko in glavi
- spoštovali pravila športne igre
- pustili na mizi svoje malo srce in tudi kapljico solza.

In četudi so bila rezultatska razočaranja morda za nekatere huda in boleča, smo prepričani, da bo tudi njihov čas prišel.

A to še ni vse. Za nameček je Ana Gradišnik končala kot drugouvrščena na ženskem ET. Je sploh še kaj reči?

Za zaključek se moramo zahvaliti še vsem ostalim zaslužnim za ta uspeh; predvsem staršem, Simonu Tomažiču kot timliderju ter Mateju Šuleku in Biljardni hiši Ljubljana za izjemne pogoje priprav.

Maks, Maj in Ana, vsi fantje nasploh ...

ČESTITKE IN GLOBOK POKLON!

BILJARDNA ZVEZA SLOVENIJE

1900