5. August, 2022

Mladinsko evropsko prvenstvo: Slovenija prva, Benko bronast!

Mladinsko evropsko prvenstvo: Slovenija prva, Benko bronast!

Spoštovani biljardisti, prijatelji, kolegi in ljubitelji biljarda!

V času od 26. 7. do 4. 8. 2022 se je v Petričih, Bolgariji odvilo mladinsko evropsko prvenstvo v biljardu na katerem je tekmovala tudi sanjska slovenska mladinska reprezentanca. Daleč najmlajša na tekmovanju je v sestavi Maks Benko (12), Maj Badovinac (12), Svit Pavlinjek (12), David Gradišnik (12), Blaž Rus (14) in Miha Vičič Šnajdar (17) tekmovala v kategoriji mlajših dečkov do 17 let kot tudi starejših dečkov do 19 let.

Vendar pa se rosna leta na tekmovanju niso prav nič poznala: naši so z vsemi enakovredno merili svoje moči, izjemni Maks Benko, prvi med enakimi, pa je na tekmovanju postavil zgodovinski mejnik slovenskega biljarda in sicer kot prvi deček v zgodovini samostojne Slovenije osvojil bronasto medaljo v disciplini desetke. Poleg tega je eden najmlajših prejemnikov medalje na EP nasploh. Resnično neverjeten podvig in uspeh! Maks, bravo, izjemno!

Kako sploh opisati našo pustolovščino z besedami dovolj ustreznimi za izrazit vso občudovanje in ponos, ki si ga fantje zaslužijo? Zelo težko ...

Lansko leto je bilo njihovo prvo EP, letos drugo. Če je bil prvo naznanilo tega, kaj je za vogalom ali skoraj tu, je drugo dokazalo, kako mojstrsko delo so opravili otroci doma in na tekmovanju.

V enem letu so vsi fantje napredovali do te mere, da so bili občudovanja vreden nasprotnik kateremukoli nasprotniku.

Da, naš neverjetni talent Maks je pokazal odlično igro, osvojil bronasto medaljo in to je zagotovo najpomembnejši in največji uspeh dogodivščine, vendar ne smemo spregledati izjemnega dela, ki so ga opravili tudi preostali fantje - prav vsi so izdatno izboljšali svoje lanske rezultate.

V svojem prvem nastopu v kategoriji U-19 je Miha zasedel peto, deveto in dve sedemnajsti mesti. Fantastično za fanta, ki je začel vaditi pred dvema letoma.

Naši mladeniči so prav tako zmagali v obeh prvih ekipnih tekmah (U-17 in U-19), za najmanj peto mesto v kategoriji starejših dečkov pa močno prestrašili mogočno švicarsko ekipo (1:2). Šele v zadnji odločilni tekmi osmice so morali priznati premoč nasprotnika in z malo športne sreče bi se prav lahko borili za medaljo tudi na ekipnem delu tekmovanja. Neverjetno!

Nato je naša skupina 12 in 14-letnih fantov pokazala preciznost, pogum, pamet in potrpežljivost z zmagami v številnih tekmah in borbah, kjer so v nekaterih vodili od samega začetka, v drugih pa bili zmagoviti po povratku iz zaostanka.

In morda je največji skupni dosežek reprezentance ravno to, da smo imeli kar štiri fante med zadnjih 32 devetke, Davidu pa je uvrstitev ušla le za las – svojo kvalifikacijsko tekmo je izgubil s 6:7.

Dragi otroci, Maks, Miha, Blaž, Svit, Maj in David, v imenu biljardne zveze Slovenije (in osebno) vam izrekam vse pohvale in spoštovanje. Izjemno!

Zdaj je čas za počitek in okrevanje, a zapomnite si naslednje: » naši fantje se bodo na tekmovanja vračali le večji, močnejši in pametnejši. In vsi bodo vedeli, da so tja prišli IGRAT!"

Rezultati otrok so izključno njihovi in prav je, da smo ponosni na jih. In če bodo v svoje sposobnosti verjeli zgolj pol toliko, kolikor jim zaupa njihov strokovni tim (Mitja Gradišnik in Simon Tomažič) je njihova meja …. zgolj nebo!!

Za zaključek še posebna zahvala našemu sponzorju podjetju Kenjara.eu, ki je ekipi omogočila potovanje s kombijem, s tem skupen spomin za vse čase. Velika hvala!

Več o samem tekmovanju in borbah naših fantov pa si lahko ogledate tukaj.

Maks Benko, čestitke za izjemen življenjski dosežek, otroci bravo, gremo naprej!

GalerijaKomentarji« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Denis Kragolnik
5270
Maks Benko
4585
Matjaž Erčulj
3060
Boštjan Satler
2530
Roberto Bartol
2385
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Peter Fijavž
1135
Boštjan Obid
1095
Maj Badovinac
1065
Svit Pavlinjek
950
Klemen Šorak
750
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Svit Pavlinjek
2075
Natalija Golob
1660
David Gradišnik
890
Andrej Hribljan
850
Blaž Rauter
840
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Svit Pavlinjek
1825
Maj Badovinac
1660
David Gradišnik
1610
Maks Benko
1100
Tristan Šulek
875
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije