5. August, 2022

Mladinsko evropsko prvenstvo: Slovenija prva, Benko bronast!

Mladinsko evropsko prvenstvo: Slovenija prva, Benko bronast!

Spoštovani biljardisti, prijatelji, kolegi in ljubitelji biljarda!

V času od 26. 7. do 4. 8. 2022 se je v Petričih, Bolgariji odvilo mladinsko evropsko prvenstvo v biljardu na katerem je tekmovala tudi sanjska slovenska mladinska reprezentanca. Daleč najmlajša na tekmovanju je v sestavi Maks Benko (12), Maj Badovinac (12), Svit Pavlinjek (12), David Gradišnik (12), Blaž Rus (14) in Miha Vičič Šnajdar (17) tekmovala v kategoriji mlajših dečkov do 17 let kot tudi starejših dečkov do 19 let.

Vendar pa se rosna leta na tekmovanju niso prav nič poznala: naši so z vsemi enakovredno merili svoje moči, izjemni Maks Benko, prvi med enakimi, pa je na tekmovanju postavil zgodovinski mejnik slovenskega biljarda in sicer kot prvi deček v zgodovini samostojne Slovenije osvojil bronasto medaljo v disciplini desetke. Poleg tega je eden najmlajših prejemnikov medalje na EP nasploh. Resnično neverjeten podvig in uspeh! Maks, bravo, izjemno!

Kako sploh opisati našo pustolovščino z besedami dovolj ustreznimi za izrazit vso občudovanje in ponos, ki si ga fantje zaslužijo? Zelo težko ...

Lansko leto je bilo njihovo prvo EP, letos drugo. Če je bil prvo naznanilo tega, kaj je za vogalom ali skoraj tu, je drugo dokazalo, kako mojstrsko delo so opravili otroci doma in na tekmovanju.

V enem letu so vsi fantje napredovali do te mere, da so bili občudovanja vreden nasprotnik kateremukoli nasprotniku.

Da, naš neverjetni talent Maks je pokazal odlično igro, osvojil bronasto medaljo in to je zagotovo najpomembnejši in največji uspeh dogodivščine, vendar ne smemo spregledati izjemnega dela, ki so ga opravili tudi preostali fantje - prav vsi so izdatno izboljšali svoje lanske rezultate.

V svojem prvem nastopu v kategoriji U-19 je Miha zasedel peto, deveto in dve sedemnajsti mesti. Fantastično za fanta, ki je začel vaditi pred dvema letoma.

Naši mladeniči so prav tako zmagali v obeh prvih ekipnih tekmah (U-17 in U-19), za najmanj peto mesto v kategoriji starejših dečkov pa močno prestrašili mogočno švicarsko ekipo (1:2). Šele v zadnji odločilni tekmi osmice so morali priznati premoč nasprotnika in z malo športne sreče bi se prav lahko borili za medaljo tudi na ekipnem delu tekmovanja. Neverjetno!

Nato je naša skupina 12 in 14-letnih fantov pokazala preciznost, pogum, pamet in potrpežljivost z zmagami v številnih tekmah in borbah, kjer so v nekaterih vodili od samega začetka, v drugih pa bili zmagoviti po povratku iz zaostanka.

In morda je največji skupni dosežek reprezentance ravno to, da smo imeli kar štiri fante med zadnjih 32 devetke, Davidu pa je uvrstitev ušla le za las – svojo kvalifikacijsko tekmo je izgubil s 6:7.

Dragi otroci, Maks, Miha, Blaž, Svit, Maj in David, v imenu biljardne zveze Slovenije (in osebno) vam izrekam vse pohvale in spoštovanje. Izjemno!

Zdaj je čas za počitek in okrevanje, a zapomnite si naslednje: » naši fantje se bodo na tekmovanja vračali le večji, močnejši in pametnejši. In vsi bodo vedeli, da so tja prišli IGRAT!"

Rezultati otrok so izključno njihovi in prav je, da smo ponosni na jih. In če bodo v svoje sposobnosti verjeli zgolj pol toliko, kolikor jim zaupa njihov strokovni tim (Mitja Gradišnik in Simon Tomažič) je njihova meja …. zgolj nebo!!

Za zaključek še posebna zahvala našemu sponzorju podjetju Kenjara.eu, ki je ekipi omogočila potovanje s kombijem, s tem skupen spomin za vse čase. Velika hvala!

Več o samem tekmovanju in borbah naših fantov pa si lahko ogledate tukaj.

Maks Benko, čestitke za izjemen življenjski dosežek, otroci bravo, gremo naprej!

GalerijaKomentarji« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
3755
Matjaž Erčulj
2710
Maj Badovinac
2415
Miha Vičič Šnajdar
2375
Boštjan Satler
2355
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
1140
Svit Pavlinjek
935
Aleksander Raišič
930
Miha Zajc
615
Matjaž Kozamernik
535
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1270
Peter Drame
1260
Tomaž Varvaris
1110
Andrej Hribljan
855
Stane Jelačin
665
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
1935
Svit Pavlinjek
1570
Tristan Šulek
1415
David Gradišnik
1230
Blaž Rus
955
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije