29. October, 2017

Potočnik s šahovsko briljanco do naslova državnega prvaka

Potočnik s šahovsko briljanco do naslova državnega prvaka

V soboto, dne 28. 10. 2017, se je v prostorih biljardnice Kaval (Tacenska cesta 95, Ljubljana) odvilo člansko državno prvenstvo v disciplini »nadaljevalna Štirinajstica« (14+1).

Te kraljeve (in verjetno najtežje) discipline biljarda se je udeležilo 19 tekmovalcev iz cele Slovenije. V pogrešani odsotnosti branilca naslova Matjaža Erčulja (BK Gomes) se je naslova veselil Jure Potočnik (BK Direkt), ki je v taktično brezhibnem finalu premagal klubskega kolega Mitja Gradišnika (BK Direkt).

Najprej pa laični javnosti zaupamo skrivnost te imenitne igre.

Vsaka krogla šteje eno točko pri čemer se tekmuje do vnaprej dogovorjenega števila točk (npr. 75, 100, 150, itd.). Igrate lahko poljubno kroglo na mizi, le poprej je potrebno napovedati, kam je ciljana. Tista posebnost igre pa tiči v pravilu, da morata zadnja 15 krogla in bela ostati na svojih dotičnih mestih, trikotnik s štirinajstimi kroglami se brez čelne krogle (tista petnajsta, ki čaka na svojem mestu) postavi nazaj na mizo, tekmovalec pa nadaljuje svoj prihod tako, da skuša petnajsto kroglo potopiti in preko nje z belo odpreti sveže postavljen trikotnik. Lahko si mislite, da je zadeva vse prej kot enostavna in zato zasluženo govorimo o kraljevi disciplini biljarda.  

Opisana specifika discipline je terjala drugačen sistem tekmovanja, kot smo ga letos vajeni. Namesto kvalifikacijskih skupin se je tekmovalo po sistemu dvojne eliminacije z k.o. skupino zadnjih osmih najboljših. Navedeno je pomenilo, da so vsi nosilci nastopili že v prvem krogu tekmovanja in večinoma so upravičili svoj status.

V izločilne dvoboje so napredovali: Damir Petrinec (BK Premium Kaval), Denis Godeša (Klub biljardistov Ljubljana), Matej Dakol (BK Premium Kaval), Ana Gradišnik (BK Gomes), Klemen Gradišnik (BK Premium Kaval), Mitja Gradišnik (BK Direkt), Damjan Kerep (BK Fit-Fit) in Jure Potočnik (BK Direkt).

Juretova pot do finala je minila brez posebnih pretresov. Najprej je v četrtfinalu odpravil Petrinca, v polfinalu Klemna Gradišnika, v finalu pa ga je čakal star kolega in »sovražnik za mizo« Mitja Gradišnik.

Gradišnik je imel pred finalom razloge za dobre občutke. Pred tem je v četrtfinalu proti mlajši sestri Ani Gradišnik naredil najvišji niz prvenstva. V enem prihodu je potopil 61 krogel. Polfinalno tekmo proti Dakolu pa je zaključil že v četrtem prihodu za mizo. Dobri občutki prav res, a račun brez krčmarja - Potočnik je imel povsem drugačne načrte!

Mojstrski otvoritveni udarec je Gradišnika soočil z zelo težko prvo kroglo. Poskusil jo je potopiti, a je obvisela v žepu. Jure je od tu naprej igral s pametjo šahovskega velemojstra in preciznostjo lokostrelca. Gradišniku vse do rezultata 44:0 ni dal odprte krogle, občasne taktične izmenjave je suvereno dobil, potapljal kroglo za kroglo in se vidno zasidral Mitji v glavo.

Gradišnik je v nadaljevanju sicer prišel do odprte mize, a zaostanek in slaba mentalna kapaciteta sta botrovala mlačnim prihodom. Jure si ni dal pretirano prosit. Svojo igro je le stopnjeval ter tekmo zaključi z nizom 20 točk.

Ko je v nizu uspešno potopil še 21-to (in zmagal z rezultatom 100:47), se je Potočnik (po domače Komisar) veselil svojega prvega (in verjamemo ne zadnjega) naslova državnega prvaka nasploh!

Končni vrstni red:
1. mesto: Jure Potocnik (BK Direkt)
2. mesto: Mitja Gradišnik (BK Direkt)
3. mesto: Klemen Gradišnik (BK Premium Kaval)
3. mesto: Matej Dakol (BK Premium Kaval)
5. mesto: Denis Godeša (klub biljardistov Ljubljana)
5. mesto: Ana Gradišnik (BK Gomes)
5. mesto: Damir Petrinec (BK Premium Kaval)
5. mesto: Damjan Kerep (BK Fit Fit)

Iskrene čestitke vsem!



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
2535
Maj Badovinac
1495
Matjaž Erčulj
1415
Roberto Bartol
1200
Svit Pavlinjek
915
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
840
Svit Pavlinjek
835
Aleksander Raišič
830
Miha Zajc
470
Aleš Pečečnik
465
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije