28. February, 2016

PREMIŠLJENOST, BESEDA DNEVA

Franci Čučnik (BK Ilirija) in Aleksander Raišič (BK Direkt)

2. B turnir 2016 (Ljubljana, 27. 2. 2016):

Franci Čučnik, 1. mesto
Aleksander Raišič, 2. mesto
Maks Gerčar, 3. mesto
Rok Presečnik, 3. mesto
Sašo Mežek, 5. mesto
Rok Rožič, 5. mesto
Klemen Šorak, 5. mesto
Miha Žagar, 5. mesto

* * *

Mednarodna osmica se je po enoletnem premoru vrnila v ligaška tekmovanja to soboto v ljubljanskih biljardnicah Direkt in 9-ka, kjer so B-ligaši odigrali drugi turnir sezone. Zbralo se je spodbudno število 38-ih igralcev iz osmih klubov, kot je to zadnje čase v navadi, so prevladovale domače (v letošnji sezoni modre) barve Direkta, ki je številčno premoč (16) ponovno izkoristil za dve lovoriki, a prav tako kot na zadnjem B turnirju na viških tleh, so na koncu dneva morali priznati premoč gostu. Tokrat je celotno konkurenco ugnal Franci Čučnik iz BK Ilirije.

V osmici običajno prosperirajo izkušnje in marsikateri dvoboj se je resnično odločil na dobro unovčenem obrambnem udarcu, a med najboljšimi se najde mesto tudi za vzhajajoče zvezde našega športa, tako sta se v prvem četrtfinalnem dvoboju znašla Klemen Šorak (BK Ilirija), ki bo po tem turnirju prevzel vodstvo na lestvici in Maks Gerčar (BK Direkt), trenutni branilec domačega masters naslova. Po uvodni izmenjavi rackov je Gerčar z rezultatom 6:1 stopil na plin in v polfinale, kjer ga je pričakal Aleksander Raišić (BK Direkt). Zanj je bil to že drugi zaporedni match s klubskim kolegom in tudi v drugo je uspel nekoliko majav začetek preobrniti v suveren zaključek. V četrtini finala je tako odpravil z Rokom Rožičem (6:1), Maksa pa je spustil le točko dlje.

Na drugi strani turnirske sheme sta bila rezultata četrtine finala malo bolj izenačena. Rok Presečnik (BK Premium Kaval) se je po več nastopih v finalni skupini in izpadih tik pred pokalom ponovno uspel uvrstiti med najboljše 4 z rezultatom 6:3 proti Sašu Mežku (BK Gorenc), ki je še enkrat dokazal, da nobenega Gorenca ni pametno jemati z rezervo. Za sosednjo mizo je Čučnik domačim navijačem pokopal upe o Direktovskem finalu. Pozna ura je od Miha Žagarja terjala svoj davek in hitro se je znašel v zaostanku 3:0. Uspel je sicer izenačiti na 3, a tudi nasprotnik je stopnjeval nivo igre in s pametno potezo na zadnji kugli pri 5:4 je matiral domačega favorita. Premišljenost pa se mu je še posebej obrestovala v polfinalnem obračunu, kjer je na spektakularen način zaključil zadnji rack (dva težka kicka zapored) proti Presečniku z zelo obetajočim rezultatom 6 proti 1.

Finale je obetalo izenačen in napet dvoboj in nihče od obeh gledalcev ni mogel biti razočaran. Zvrstilo se je več izjemno težkih potov z vožnjami, ki so rešile probleme na mizah. Nasprotnika si nista dala dihati, kar se je poznalo predvsem v prvi in peti partiji, ki sta obe trajali okrog četrt ure. Nasprotnika sta si ju razdelila, prav tako ostale 4 od prvih šestih partij, nato pa je bil do ciljne črte le še one-way-traffic. Čučnik je zaključil z dvema zelo premišljenima štapoma in zasluženo domov vzel največjega od pokalov. Iskrene čestitke. Logičen korak po enem bronu na B turnirju in srebru na ekipnem državnem prvenstvu.

Prav tako pa čestitke vsem ostalim, za katere je bil ta turnir novi mejnik v karierah, pot navzgor je odprta. Točke se že računajo pri našem mojstru številk in lestvica bo osvežena pred naslednjim B turnirjem, ki bo na vrsti 19. marca. Bo desetka poskrbela za nova imena na vrhu ali bodo nosilci ponovno upravičili svoje statuse favoritov in stopili še korak bližje statusu prvoligašev naslednjo sezono? Eno je jasno, heca več ni. Dober trening do prihodnjič.

1900
Boštjan Satler