9. October, 2017

Priprave in 6. turnir evropske lige (Eurotour) - Ana Gradišnik osvaja 9. mesto, fantje z novimi izkušnjami naprej

Od 4. 10. pa vse do dne 8. 10. 2017 je v mestu Celovec (Avstrija) potekalo tekmovanje najmočnejše evropske lige za moške in ženske. Tekmovanja so se udeležili reprezentanti Matej Šulek (klub biljardistov Ljubljana), Miha Zajc (klub biljardistov Ljubljana), Matjaž Erčulj (BK Gomes), Mitja Gradišnik (BK Direkt) in Ana Gradišnik (BK Gomes).

Preden pa so se tekmovalci pomerili z najboljšimi na svetu, je klub biljardistov Ljubljana, v sodelovanju z biljardno hišo Ljubljana, organiziral odlične mednarodne priprave za člane svojega kluba. K njim sta iz dalje Rusije prispela bodoči zvezdi biljarda Andrey Seroshtan in Maksim Dudanets.
Priprave so potekale v Biljardni hiši Ljubljana in bile so zgledne in koristne. Na primerljivih tekmovalnih pogojih so bili izvedeni trdi treningi in sparing tekme, izmenjana so bila številna mnenja in pogledi na biljard, prav tako pa dogovorjeno nadaljnje sodelovanje. Že zdaj se veselimo podobnih projektov.

Tekmovanje samo pa za naše fante vseeno ni potekalo povsem po njihovih visokih željah. V konkurenci 160 tekmovalcev iz vsega sveta sta Šulek in Zajc nesrečno izpadla v prvem krogu tekmovanja, Gradišnik in Erčulj pa sta zaključila na končnem 65-tem in 49-tem mestu.
Gradišnika je z rezultatom 9:5 izločil trenutno 17-ti z evropske lestvice (Jose Alberto Delgado, Španija), Erčulja pa celo tretji z lestvice, Poljak Mateusz Sniegocki.
A vse je kazalo, da bo Erčulj segel še višje. V dvoboju za uvrstitev med zadnjih 32 (k.o. faza), se je pri izenačenem rezultat 8:8 igrala majstorica. Matjaž je bil na mizi in vse je kazalo na »presenečenje«, a težek pozicijski udarec je botroval k zgrešeni krogli, kar je njegov izkušeni nasprotni kaznoval brez milosti. Vseeno je končno 49. mesto dober rezultat za našega tekmovalca.

Še bolje se je odrezala naša Ana Gradišnik. V ženski konkurenci je zasedla končno 9. mesto in z rezultatom 4:7 izgubila šele proti večkratni svetovni in evropski prvakinji Jasmin Ouschan iz Avstrije. Vsekakor dobra popotnica za naprej!

Zmagovalec moškega turnirja je bil Nemec Ralph, The Kaiser, Souquet, ženski turnir pa je osvojila trenutna št. 1 ženskega biljarda Kitajka Chen Siming – v finalu je premagala ravno Jasmin Ouschan.

Iskrene čestitke vsem!

1980