24. August, 2017

UNIVERZIJADA 2017 - UVODNO POROČILO

UNIVERZIJADA 2017 - UVODNO POROČILO

UNIVERZIJADA 2017 (Tajvan, Tajpej)


Najprej vsem lepe pozdrave iz zelo vročega in soparnega Tajvana!

Z ekipo (Maruša Premru, Klemen Gradišnik, Tim Koprivnik ter spremljevalec in trener ženskega dela ekipe Matej Dakol in sam osebno kot vodja ekipe) smo včeraj srečno prišli v olimpijsko vas, kjer so nas prisrčno pričakali predstavniki organizatorja in slovenske univerzitetne športne zveze.

Kot verjetno veste gre pri univerzijadi za študentske olimpijske igre in v kategorizaciji športnih tekmovanj kotira takoj pod samimi OI. Ima torej primat nad SP in vsemi ostalimi tekmovanji.

Verjetno je velik korak za biljard nasploh, da je bil letos sploh prvič v zgodovini uvrščen kot športna disciplina in sicer v demonstracijski kategoriji. Za to se lahko zahvalimo predvsem izredno močni, razviti in državno podprti azijski biljardni skupnosti.

Z malo sreče je to morda prvi drobcen korak k sanjam o biljardu kot olimpijski disciplini. Resda bo pot še dolga in trnava.

Nadalje se moram še posebej zahvaliti SUSA-i in Ministrstvu za šolstvo in šport. Naša delegacija potuje in tekmuje samoplačniško in stroški udeležbe bi bili, brez izdatne sistemske pomoči omenjenih, absolutno preveliki za naše skromne žepe.

Sama pot v Azijo je bila izredno prijetna in tudi ekipa se je lepo ujela. Z Dunaja smo imeli neposreden let v Tajpej s krajšim, za menjavo potnikov in dotočenje kerozina, postankom v Bangkoku. Seveda ni šlo brez bolj ali manj zabavnih prigod - tudi brezglavega teka do letala - v izogib zamudi leta.

Sama olimpijska vas je ogromna. Tekmuje se v 50 športnih disciplinah in samo slovenska športna delegacija šteje preko 60 atletov. Vseh skupaj je preko 1.000.

Nastanjeni smo v ogromnem blokovskem naselju in kamor seže pogled atleti in atletinje, spremljevalno osebje, trenerji, fizioterapevti, psihologi, predstavniki WADE, skratka celoten športni ustroj.

Zaenkrat vse kaže na odlično organizacijo. Pa prejemu začasnih akreditacij in hitri osvežitvi, smo odšli na večerjo. Gre za ogromen objekt na najmanj 1.000 kvadratnih metrih, kjer imamo samopostrežni zajtrk, kosilo in večerjo na razpolago praktično cel dan. Nudijo 7 različnih kuhinj (npr. italijansko, tajvansko, kitajsko, halal, hladni bife, svetovno kulinariko, itd..).

Nastanitvene sobe so špartanske, a čiste in urejene.

Prav tako je vsak atlet prejel darilni paket dobrodošlice (spominski kovanec, spominske brisače, audio slušalke in celo pametno uro Acer z naloženim dobroimetjem v višini 40 eur).

Prav tako je SUSA vsem atletom podarila celotno Peak športno opremo.

Danes imamo tehnični sestanek in prvi trening. Želimo si predvsem mirne roke in hladne glave. Konkurenca je zelo močna. Nastopajo vse večje azijske velesile in dve evropski. Sistem tekmovanja je namreč omejen na 32 moških in 16 žensk, tako da kasnejše oz. prepozne reprezentance niso imele pravice nastopa. Predstavniki biljarda so povedali, da je bilo prijavljenih preko 24 držav. Impresivna številka, morda škoda, da so večino mest podelili azijskim predstavnikom, četudi se morda sliši logično.

Toliko za zdaj.

Lep pozdrav,

ekipa SLOVENIJA!

GalerijaKomentarji« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Matjaž Erčulj
3725
Mitja Gradišnik
2590
Klemen Gradišnik
2500
Jurij Potočnik
1980
Matej Šulek
1835
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Bojan Uljan
830
Kristijan Nikl
615
Sašo Mežek
610
Simon Tomažič
575
Rok Količ
530
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Alex Kovačec
1075
Blaž Rus
880
Samir Mahmutović
680
Iulian-Anatol Ermalai
610
Luka Zorman
495
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Alex Kovačec
1620
Blaž Rus
1525
David Gradišnik
1275
Ivan Kretov
1170
Maks Benko
860
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije