27. April, 2016

V STRAIGHTU PONOVITEV FINALA IZ LANSKEGA LETA

Državno prvenstvo 14+1 2016. Najboljši štirje: Klemen Gradišnik, Matej Dakol, Mitja Gradišnik in Matjaž Erčulj.

Državno prvenstvo v straight-poolu 2016 (Ljubljana, 23. 4. 2016):

Finale, Matjaž Erčulj
Finale, Mitja Gradišnik
3. mesto, Matej Dakol
3. mesto, Klemen Gradišnik
5. mesto, Denis Godeša
5. mesto, Jurij Potočnik
5. mesto, Aleksander Raišić
5. mesto, Miha Šinkovec

* * *

Minulo soboto se je odvilo edino prosto tekmovanje, namenjeno disciplini straight-pool, v sezoni. Skromno število tekmovalcev običajno odraža nekoliko krivično nepopularnost te igre pri nas. Prijavilo se je 24 igralcev iz šestih klubov, ki so sklenili v ljubljanski Biljardnici 9-ka preizkusiti svoje znanje in podreti katerega od osebnih rekordov.

V rednem delu in repasažu so se dvoboji igrali do 75 točk z omejitvijo 25-ih prihodov, ko pa je v turnirju ostalo le še 8 najboljših, se je ciljna črta dvobojev raztegnila do stotice brez omejitve prihodov. Novost, ki se bo v letošnji sezoni uvedla na vseh državnih prvenstvih, je finalni obračun, ki se ga prestavi v mesec december, tako da sta na koncu dneva ostala na nogah dva tekmovalca.

Finalno skupino so zaznamovale zmage igralcev, ki so se po rednem delu prebili skozi repasaž. Najtežje ljubljanske mize, kot se je med pripravami izrazil eden od resnejših kandidatov za titulo prvaka, so zelo očitno zahtevale svojo pozornost in nagradile tiste, ki niso blisknili med zadnjih 8 po najhitrejši poti. Za dodatne minute za mizo sta bila brez dvoma hvaležna brata Klemen (BK Kaval Premium) in Mitja Gradišnik (BK Ilirija), ki jima je uspelo v četrtini finala ugnati nasprotnika, Miho Šinkovca (BK Ilirija) in Denisa Godešo (BK Direkt) za zgolj 2 oz. 4 točke. Pa naj še kdo reče: »Ena kugla, gor, dol.«

Z zmagama sta si prislužila mesti v polfinalu in revanšni obračun iz druge runde rednega dela. Tudi v drugo je bil uspešnejši starejši, ki inspirativno vnovčuje pred kratkim pridobljeno znanje z EP in stopnjuje svojo igro. Kakšna ura lekcij pri El Presidenteju v tem trenutku ne bi škodila nikomur. Njegovo drugo finale zapored na najvišjem rangu tekmovanj obeta svetlo prihodnost.

Če pa je že kdo pomislil, da so bili rezultati v spodnjem delu turnirske sheme enosmerni, moramo prav tako opozoriti na trde boje, ki bi se kaj kmalu lahko obrnili tudi drugače. Posebej polfinale, v katerem sta se pomerila Matej Dakol (BK Kaval Premium), ki strumno podira rekorde na tekočem državnem prvenstvu v snookerju, in Matjaž Erčulj (BK Gomes), aktualni državni prvak v 14+1, ki se je tudi tokrat odločil napasti krono in uspel obdržati mirno roko, ko je najbolj štelo, za končni rezultat 100 proti 85.

V četrtfinalnih dvobojih sta sicer obračunala z vedno nevarnim Jurijem Potočnikom (BK Kaval Premium), ki ga je klubovski kolega pustil pri 61-ih točkah in Aleksandrom Raišićem (BK Direkt), ki je v rednem delu v najbolj kontroverznem dvoboju turnirja opravil z Mitjo Gradišnikom in se neporažen prebil v četrtfinale, tam pa ga Erčulj ni spustil preko solidnih 79 točk in zadovoljiti se je moral s petim mestom.

Iskrene čestitke najboljšim za lepe uvrstitve. Če ne prej, se straight pool vrne prihodnje leto, biljardisti pa se bodo lahko med seboj pomerili že prej; pred poletnim premorom nas namreč čakajo še turnirji v vsaki od treh lig, eno seniorsko državno prvenstvo in državno prvenstvo ekip. Dober trening do prihodnjič.



Komentarji



« Nazaj
Lestvice
MESTO
IME
TOČKE
Maks Benko
3020
Roberto Bartol
2150
Matjaž Erčulj
1900
Maj Badovinac
1745
Boštjan Satler
1195
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Aleš Mandič
840
Svit Pavlinjek
835
Aleksander Raišič
830
Miha Zajc
470
Aleš Pečečnik
465
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Marko Hočevar
1090
Peter Drame
885
Tomaž Varvaris
725
Dejan Arnavtovič
455
Stane Jelačin
410
Ogled celotne lestvice »
MESTO
IME
TOČKE
Maj Badovinac
835
Tristan Šulek
680
Svit Pavlinjek
580
Blaž Rus
405
David Gradišnik
405
Ogled celotne lestvice »
izdelava spletne strani Copyright © 2013 Biljardna zveza Slovenije